26 квітня в Україні вшановують Міжнародний день пам'яті про Чорнобильську катастрофу. Це вже 38-мі роковини.

Напередодні у Рівненській ОДА відбулась зустріч з чорнобильцями, повідомила пресслужба Рівненської ОВА

Разом із активом правління РОО ВГОІ «Союз Чорнобиль» перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін та заступник голови облради Сергій Свисталюк обговорили актуальні питання щодо соціального захисту, медичного, пенсійного забезпечення громадян області, які постраждали внаслідок катастрофи на ЧАЕС.

«Нині на Рівненщині є трохи більше 3 тисяч ліквідаторів, третина із них має інвалідність. Вони мають бути забезпечені усіма медичними та соціальними гарантіями. Адже 38 років тому вони «голими руками» захистили світ від поширення радіації», - сказав Сергій Подолін.

У свою чергу голова Рівненського обласного об'єднання Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль Україна» Ольга Кратюк додала, що таке забезпечення сьогодні вкрай необхідне, адже обумовлено і воєнним станом в тому числі. Також вона повідомила, що нещодавно відбулася всеукраїнська зустріч керівництва організацій та фондів чорнобильців, де також піднімалися питання, що стосуються справедливої системи соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Директор департаменту соціальної політики ОДА Роза Слободенюк під час зустрічі розповіла, що станом на 1 квітня в області передбачено понад 94 млн грн на виконання державної програми щодо соціального захисту чорнобильців, з них 63 млн – виплати грошової компенсації на харчування дітей, які навчаються.

Окрім того, вона повідомила, що наразі є проблема з видачею посвідчень для осіб, які проживають в зоні відчуження. Вона пояснила, що це пов’язано з відсутністю бланків цих посвідчень, виготовлення яких забезпечує Міністерство соціальної політики України. Департамент неодноразово звертався до міністерства щодо вирішення даної проблеми, адже наразі є потреба в понад 7 тис. бланків для кожній категорії.

Щодо медичного забезпечення та лікування, то основним лікувальним закладом для цієї категорії громадян залишається комунальне підприємство обласної ради «Рівненський обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення». Тут на обліку перебуває 260 тис. осіб. Наша область одна з небагатьох, де є спеціалізований заклад з надання медичної допомоги населенню, яке постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС, пише пресслужба Рівненської облради.

Представники Рівненського обласного управління пенсійного фонду повідомили про відсутність затримки виплат пенсій та субсидій. Проте лишається актуальним питання стосовно пенсійного забезпечення ліквідаторів 2 категорії, адже розмір виплат незначний. Це пов’язано з тим, що під час виходу на пенсію цій категорії громадян передбачене зниження пенсійного віку (на 5, 8, 10 років), залежно від терміну перебування в зоні відчуження.