Працівники Нобельського національного природного парку "спіймали" на камеру альбіносну форму рослини петрів хрест лускатий.

Рослини теж бувають альбіносами. Щоправда, на відміну від тварин-альбіносів, які можуть існувати більш-менш успішно, рослини без зеленого пігменту хлорофілу нездатні до фотосинтезу і, як правило, нежиттєздатні. Винятком є ті з них, що можуть паразитувати на інших рослинах. Наприклад, петрів хрест отримує поживні речовини з інших представників флори, присмоктуючись своєрідними «присосками» до їхніх коренів. Найчастіше петрів хрест паразитує на коренях ліщини та граба, рідше – вільхи й бука.

Як відомо, петрів хрест лускатий – один із первоцвітів, квіти якого з’являються практично відразу після танення снігу. При чому квітка росте як гриб – пробивається з-під землі під листям. Кореневища розростаються в різні боки, розгалужуючись і утворюючи хрестоподібні з'єднання – звідси й назва «петрів хрест».

В Україні вид зростає в тінистих листяних лісах, зокрема, трапляється й на території Нобельського НПП. Цього року у квітні альбіносну форму цієї рослини спостерігав інспектор з охорони природно-заповідного фонду нацпарку Євген Пелін.