Бойовий гопак у маси. Петро Велінець, що у Дубровиці навчає традиційного козацького танцю, з учнями у Європі дивував гопаком, ходінням босоніж по битому склу, лежанням на цвяхах. А ще показав, як руками цеглу розбиває.

Після цього трюку на швецькому кораблі у Ризі, капітан судна українських козаків попросив не повторювати цього у Швеції. Європейцям українське характерництво надто далека та незрозуміла культура. Тим паче, коли діти можуть зазнати болю чи каліцтва.

Ніхто його не змушує лягати на цвяхи чи по склу ходити, каже Назар Шеліпук. Усе з доброї волі та за бажанням. Чотири роки тому, згадує, вперше побачив козацькі витівки знайомої дівчинки.

Відколи навчається у Петра Велінця зізнається, став сильнішим та впевненішим. Те, від чого серце європейців стискалося, навіть не відчуває.

Його вчитель європейцям показав бойового гопака та вправи зі зброєю.

Показав безстрашність козак-характерник і журналістам.

Повторювати побачене козак не рекомендує. А от українського гопака навіть дуже. Козацькому танцю навприсядки подивувалася українська діаспора із Естонії, Фінляндії, Швеції, Литви й Латвії. А ще учасники Міжнародного фетивалю "Дні української культури на Балтійському морі" із Куби та Південної Африки.

Козацький дух вони пропагували протягом тижня у Латвії, Литві та Швеції. Реклама українського обійшлася для семи представників у 15 тисяч гривень. Частину своїх заощаджень витратили, частину у спонсорів просили. Тепер домовляються із поляками про фестиваль у Кракові й Варшаві у травні, а наприкінці червня планують поїхати до Вільнюса на міжнародний фестиваль "Купала".