Незрячі у Рівному тепер знову можуть просити допомоги поводирів. "Служба супроводу" після перерви у шість місяців знову запрацювала. Очима незрячих стали троє безробітних, які погодилися виконувати громадські роботи, поки служба зайнятості шукає їм постійне місце заробітку. От тільки ті, хто не бачить, побоюються, що на зиму їх знову залишать без допомоги.

Вчитель за фахом, колишній кадровик і місяць як безробітна. Тепер Оксана Чайковська опановує новий фах — поводиря. На громадські роботи вона просилася сама, щоб не сидіти вдома.

Супровід незрячих "заморозили" бо змінили законодавство про громадські роботи. Рівне у 2011-му стало пілотним містом, де запрацювала така допомога.

На шість місяців сліпі залишилися без допомоги поводирів. Найважче, кажуть, було, коли лежав сніг.

З цього тижня супровід незрячих після перерви у шість місців таки відновили.

Наталія Дячук працює диспетчером: приймає замовлення від незрячих й розподіляє по викликах поводирів. Скористатися супроводом можуть лише інваліди зору І групи. Поки замовлень, каже, небагато.

Троє незайнятих працюють очима для тих, хто не бачить. Найчастіше ведуть до поліклініки, аптеки, банку чи магазину. Без сторонньої допопги, нарікають незрячі, іноді їм непройти.

А ще щоб пройти самостійно, незрячим треба знати маршрути детально: де перейти дорогу, де встановлені рекламні щити, де паркуються авта, де збудовані сходи та навіть їхню кількість. Про це все незрячим розповідаєють поводирі. тепер, каже Оксана, приглядається до усього, що бачить і обов'язково коментує.

Служба супроводу працюватиме до кінця листопада. До того часу місцеві чиновники передбачили співфінансування громадських робіт. Незрячі знову непокояться: у найскладнішу пору року, взимку, вони можуть знову залишитися сам на сам із своїми турботами.