З 1 вересня усі готівкові розрахунки обмежили сумою у 150 тисяч гривень. Як пройшов цей місяць для України, чому просів вторинний ринок нерухомості, та чи не нахабніють банки?

Нацбанк прозвітував про перший місяць дії постанови про обмеження готівкових розрахунків у сумі 150 тисяч гривень. Хоча статистики ще не підготували, але впевнені - зміни вже пішли на краще. Адже норма приймалася для безпеки українців та пожвавлення ринку. А от ті, хто старається обійти закон - шкодять самі собі, впевнені у НБУ.

Фінустанови сприйняли постанову охоче. Для них це шанс не стільки заробити на комісіях, скільки отримати нових клієнтів та залучити свіжі кошти. До того ж з’явилася здорова конкуренція - одні банки знижують відсотки з комісій, інші встановлюють єдину ставку незалежно від суми перерахунку - по Україні в середньому від 300 до 500 гривень.

За даними експертів, за перший місяць осені значно просів вторинний ринок нерухомості. Але у Нацбанку це пояснюють активізацією на первинному та ефект очікування, який є передбачуваним для ментальності українців. Мовляв, придивляться, подумають і почнуть знову купувати.