Городникам відомо, що промахи у проведенні поливу неминуче обертаються втратами врожаю. У правильного поливу три основні умови: своєчасність, регулярність, норма. Тож як правильно поливати овочі в себе на городі?

Період вегетації рослин можна розділити на три етапи: перший — від масових сходів і висадки розсади до початку формування врожаю, другий — від початку формування до початку технічної стиглості плодів, третій — від технічної стиглості до збирання врожаю. Для кожного етапу розвитку рослин необхідний свій режим зволоження.

Слід також врахувати, що одні овочі важко добувають воду з грунту і витрачають її неекономно (капуста, огірок, салат, редиска) або дбайливо (цибуля, часник). Інші культури легко поглинають вологу, споживаючи її економно (томат, морква, петрушка, баштанні) або інтенсивно (буряк).

pic

Капуста — дуже вологолюбний овоч. Тому поливають її інтенсивно - рослині потрібно багато води для наливу соковитого качана. Тому, коли він формується, норма поливу на 1 м2 від 30 л, але може досягати і 50. При сухій і спекотній погоді полив проводять дощуванням - вранці або ввечері. Денні обмивання можуть спровокувати не тільки опіки, а й слизовий бактеріоз. При похолоданні воду ллють під корінь. Ранні сорти рідше - раз на 2-3 дні, а пізні - можна кожен день. Перестають поливати пізню капусту за 2-3 тижні до збирання.

pic

Томат мало витрачає воду, йому не потрібна висока вологість повітря. Тому і застосовують акуратний полив під корінь, а не дощування, хоча і воно можливе в сильну спеку (35-40 °). З появою зав'язей і початком росту плодів витрата води для поливу томатів треба різко збільшити і поливати їх частіше. Поливають помідори в першій половині дня: на початку цвітіння - раз на тиждень, потім - раз на 10-12 днів. Скасовують водні процедури в холодну або сиру погоду. Зате вже коли проводять, то рясні: витрачають по 30 л на 1 м2. Томати поливають рідше, ніж капусту, але у великих обсягах, тому що пролити грунт потрібно на глибину від 40 см до 60 см.

pic

Баклажан і перець більш вимогливі до вологості грунту, ніж томати. Нестача води викликає опадання бутонів і уповільнення росту рослин. Причому вже з моменту висадки розсади вологість грунту повинна бути досить високою. Однак при надмірному зволоженні і низьких температурах грунту і повітря баклажани та перець уражаються грибними хворобами. І якщо погода прохолодна, то полив повинен бути помірним, а краще його навіть зовсім припинити. Полив дощуванням забезпечує більш високий урожай цих овочів, ніж полив по борознах. Зрошення проводять або вранці, або ввечері, на заході сонця, а якщо стоїть довга посуха - вночі. При температурі нижче 15 ° С кущі не поливають взагалі, щоб запобігти появі сірої гнилі.

pic

Огірки — овочі вологолюбні. Особливо це проявляється під час цвітіння і плодоношення рослин. Коріння огірків слабкі і розташовуються в поверхневому шарі грунту, який швидко висушуються . До того ж у рослин велике листя, вони випаровують багато води. Тому огірки поливають часто і методом дощування. Втім, щоб коріння глибше пішли в грунт, рослини до появи бутонів можна взагалі не поливати, якщо йдуть хоча б невеликі дощі. Коли їх немає, це роблять раз на тиждень. З початком цвітіння поливи в сонячну погоду проводять через 3-4 дні до 17 годин. А в спеку - через день. Якщо ж ночі холодні - вранці. Доза для дорослих ліан з плодами 20-30 л на 1 м2. Від дощування відмовляються, коли на листках з'явилися плями - симптом інфекції. Уражені огірки під корінь не поливають. Воду ллють в неглибокі борозенки навколо рослин або уздовж рядка. Полив припиняють, як тільки вода в борозні перестає вбиратися . Для цього можна використовувати пористі шланги.

pic

Кабачки, також як і інші баштанні (гарбуз, патисон, диня, кавун) потребують підвищеної вологості грунту під час інтенсивного росту рослин та їх плодів. Полив - рясний, причому обережно під коріння, ні в якому разі їх не оголюючи. Час вибирають ранковий або вечірній, так як вдень в сонячну погоду на широких листках можуть затриматися великі краплі, які здатні перетворитися на лінзи. Промені проходять крізь них і залишають опіки. Наприкінці періоду вегетації, якщо врожай збираються закладати в сховище, поливи кабачків скорочують. Дорослі кабачки поливають раз на місяць акуратно під корінь. Норма - 20 л на кущ.

pic

Основна маса коренів цибулі та часнику розміщується в 15-20-сантиметровому шарі грунту. Тому оптимальну вологість досить створити саме тут. Коли інтенсивно утворюється листя й відростають корінці, води потрібно 30 л на 1 м2, коли наливаються цибулини - 30-35 л. Такими дозами поливають по борозенками раз на тиждень. Якщо літо дощове, грядки краще не поливати зовсім, в суху і жарку погоду це роблять через 5-6 днів. За місяць до збирання поливи припиняють, щоб цибулини і головки краще зберігалися. До того ж надлишки вологи в цей час затримують їх дозрівання.

pic

Коренеплоди (морква, буряк, пастернак, петрушку, селеру) поливають приблизно однаково, найбільш ефективні поливи під час росту овочів. Відразу після посіву моркви і до перших сходів вологість грунту повинна бути високою. Щоб вода не випаровувалася, можна скористатися поліетиленовою плівкою до появи сходів. Поливають з лійки через ситечко. При помірній погоді - через 10 днів, норма - 30 л на 1 м2. При надлишку вологи морква може розтріскуватися і погано зберігатися. За місяць до збирання поливати коренеплоди припиняють. Буряках і петрушці частий полив не потрібен. За сезон вистачить і 4-5 разів за такою ж нормі, як для моркви. Але в спеку, звичайно, поливають частіше, інакше рослини зів'януть, а то й просто "згорять". Поливають рано вранці або ближче до вечора в борозенки або шлангом по всій грядці. Якщо поливати вдень, на поверхні грунту швидше утворюється щільна кірка.

Редиску, салат і зелені на початку вегетації треба забезпечити підвищену вологість грунту, а на останньому етапі слід поливати помірно, зволожуючи тільки верхній шар землі.

Найкращий час для поливу овочевих культур — ранок (до 11 годин) і вечір (не пізніше, ніж за годину до заходу сонця). Після поливу доцільно розпушувати землю до змикання рядків, особливо на легких грунтах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Всі відходи - в городи!

Секрети вирощування огірків

Пекінська капуста: особливості вирощування