Скільки кілограмів ліків випиваєте за життя? Ніхто не підраховував, але напевно не один. Таблетки від головного болю і щомісячних жіночих нездужань, від проблем зі шлунком або печінкою, від сезонної алергії, та ще маса препаратів, які ми випиваємо за все життя за рецептами лікарів, а нерідко і без них...

Якщо вже ви почали пити таблетки або порошки, запивати їх потрібно правильно. Інакше користь від них буде мінімальною, або, того гірше, ви завдасте собі шкоди.

На жаль, багато пацієнтів не запивають ліки рідиною, іноді просто ковтаючи таблетку. Даремно, адже запиваючи препарат достатньою кількістю води, він надійде в шлунок вже у вигляді розчину, що саме по собі стимулює секрецію шлункового соку та забезпечує швидке всмоктування ліків в кров. Якщо ж у шлунку виявиться тверда речовина, то розчинення відбудеться не відразу.

pic

 Чим запити таблетку

Природно, що більшість препаратів краще запивати простою водою (близько 100 мл). Мінеральну для цих цілей краще не використовувати, оскільки в ній можуть міститися солі, що вступають у реакцію з лікарською речовиною або його оболонкою.

pic

 Молоко: коли можна, а коли не можна

Як довели вчені, молоко абсолютно несумісне зі багатьма лікарськими препаратами. Наприклад, запиваючи їм препарати - ферменти (мезим, панкреатин), ви значно знизите їх ефективність. Те ж саме відбудеться при запиванні молоком антибіотиків (наприклад, тетрацикліну), прийнятих для лікування інфекцій дихальних шляхів та сечостатевої сфери. А ось аспірин, препарати йоду, вітаміни А, D, Е, К прекрасно засвоюються з теплим молоком.

 Чашечку кави?

Якщо ви приймаєте вітаміни, то кава - не той напій, яким можна себе побалувати. Речовини, які в каві містяться, нейтралізують корисну дію аскорбінової кислоти. Зменшує кава і ефективність гомеопатичних ліків.

 Склянка соку користі не принесе

Соки з цитрусових підсилюють кислотність шлунка і можуть впливати на захисну оболонку лікарських препаратів, тому запивати ними ліки не варто. Знайте, що журавлинний сік категорично не можна поєднувати з ліками, які розріджують кров, так як це може призвести до внутрішньої кровотечі.

Грейпфрутовий сік у поєднанні з препаратами для зниження рівня холестерину погіршує їх виведення з організму. Взагалі, цей сік треба пити дуже обережно, якщо ви приймаєте ліки.

pic

 Алкоголь - табу!

Алкоголь посилює (не в кращу сторону) дію препаратів, що містять парацетамол та знижують. Перед тим як йти на вечірку не варто приймати ліки від кашлю та головного болю - вони нерідко містять кодеїн, який у поєднанні з алкоголем пригнічує дихальний центр. Краще пропустіть прийом препарату і випийте його на наступний день. Взаємодія алкоголю і нітрогліцерину призводить до різкого зниження артеріального тиску аж до втрати свідомості. Під впливом алкоголю посилюється цукрознижувальна дія інсуліну та інших ліків, що застосовуються для лікування діабету, що загрожує виникненню непритомних станів. Вживання алкоголю з сечогінними препаратами може викликати зміну балансу калію, що спричинить за собою порушення серцевого ритму.

Будьте уважні та обережні в прийомі лікарських препаратів