Від побутових речей, до продуктів харчування, будівельних матеріалів і алкогольних напоїв. Дедалі більше рівнян надають перевагу покупкам в інтернет-магазинах. Проте окрім зручності замовляти необхідне, сидячи на дивані, існує й небезпека - стати жертвою шахраїв. Що має знати покупець, аби не потрапити на гачок і куди звертатися, якщо подібне сталося - дивіться у наступному сюжеті.

Одяг, сумки, взуття і навіть будівельні інструменти - рівнянка Наталія купує через інтернет близько двох років. Каже - і зручно, і відчутно дешевше у порівнянні зі звичайними магазинами.

Але, зізнається - були і невдачі. До прикладу, осіннє пальто виявилося на кілька розмірів більше, ніж вона замовляла. Продавець інтернет-магазину відмовилася і гроші віддавати, і обмін товару здійснити. Мовляв, вони помилитися не могли, винна клієнтка. Наталія вирішила не звертатися до правозахисників. Натомість понесла вшивати придбану річ в ательє. За послугу заплатила 200 гривень.

Відсутність назви та місцезнаходження суб'єкта господарювання, який здійснює продажі - саме це насамперед має насторожити покупця, кажуть в управлінні захисту прав споживачів.

Перевірити товар на брак чи механічні пошкодження слід одразу ж на пошті. Якщо покупка не відповідає початковому замовленню, потрібно скласти акт за участю працівників установи, де отримали замовлення.

Валентина Філіпович каже, скарг на діяльність інтернет-магазинів - багато, але практично всі вони - в усній формі. Мовляв, аби інтернет-магазин покарали, заяву потрібно написати в управління захисту прав споживачів у тому місті, звідки сам магазин. Зазвичай звернення стосуються купівлі дорогих телефонів та планшетів, вартість яких перевищує чотири-п'ять тисяч гривень. А також одягу. До прикладу, на користь покупця вдалося вирішити звернення з Житомира.

Аби уникнути неприємностей, покупцям радять не оплачувати товар на перед, укласти письмовий договір і обовязково просити чек. А ще - завчасно попросити вичерпну інформацію про товар. Якщо він не виправдає очікувань - покупець зможе повернути його упродовж 14 днів. Це ж стосується і вживаних речей. Але погодиться на це продавець чи ні - залежатиме виключно від його бажання і совісті. Якщо ж вину нечистого на руку онлайн-продавця доведуть, його очікує штраф від 17 до 10 тисяч гривень, залежно від конкретного випадку.