Усі багатоповерхівки Рівного, незалежно від того, чи в них створено ОСББ, чи вони обрали собі для подальшого облслуговування управляючу компанію, спишуть із балансу житлово-комунальних підприємств. Відповідний проект рішення винесли на розгляд бюджетної комісії Рівненської міськради.

Як пояснила начальник юридичного відділу УЖГК Рівного Людмила Мазур, є постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку списання з балансу багатоквартирних будинків".

- Нею передбачається, затвердження порядку списання з балансу усіх багатоповерхівок. Це потрібно для врегулювання відносин, що виникають у процесі реалізації прав та виконання обов'язків власників квартир і нежитлових приміщень, як співласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління, прийнятого Законом України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку". Тобто, законом передбачається, що всі житлові та нежитлові приміщення будинку є спільною сумісною власністю усіх власників. А це означає, що будинок має бути списаний із балансу ЖКП повністю і мешканці самі відповідатимуть за нього, створивши ОСББ і здійснюючи управління будинком самостійно, або ж обравши собі управителя, - пояснює Людмила Мазур.

Проте за її словами, такий крок не загрожує мешканцям багатоповерхівок залишитися "нічийними". Тобто, до моменту створення ОСББ або обрання нового управителя будинку, "жеки", як надавачі послуг, продовжуватимуть обслуговувати багатоповерхівки.