Кому вигідно, щоб рівненські багатоповерхівки віддали “потрібним” управителем і як бути мешканцям, аби не стати заручниками ситуації? Відповідь на це запитання шукали активісти, експерти та представники громадських організацій Рівного.

Два місяці на роздуми. Саме стільки мають мешканці рівненських багатоповерхівок, щоб визначитися із подальшою формою управління своїм будинком. На вибір — створити ОСББ, або ж передати будинок на обслуговування управляючій компанії. Якщо рівняни цього не зроблять, то вже з березня таким багатоповерхівкам місцеві чиновники призначать управителя самі.

А такі перспективи, кажуть активісти далеко нерайдужні та швидше за все будинки просто віддадуть “потрібним” управителем представники міської влади, щоб на них заробити.

“У мутній воді завжди краще ловити рибу”, каже стосовно роботи міськвиконкому експерт у галузі ЖКГ Сергій Пінчук.

- Міська влада Рівного ніколи не була зацікавлена працювати прозоро в комунальній галузі. Це неодноразово чиновники показували своїми діями. Зараз, ми бачимо, що конкурсний комітет про визначення управителів багатоквартирних будинків, переважно, складається із працівників міськвиконкому. Це в той час, як сам конкурсний комітет і формує правила відбору тощо. А це свідчить, що міська влада просто зацікавлена, щоб переможцями конкурсу стали потрібні їм управителі. Підозрюю, що на ринок будуть заводитися “свої” управляючі компанії. Адже зараз, перед ліквідацією ЖКП, їм підвищують тарифи. Питання, для чого? А робитися це може для того, щоб управляючі компанії могли надавати послуги вже за підвищеними тарифами. Більше того, договір із управителем підписуватиме міська влада, а послуги він надаватиме мешканцям і вони ж за це платитимуть, не маючи ніякого впливу на його роботу та формування тарифу. А далі міська влада самоусувається і не несе ніякої відповідальності за свої дії. Якщо мешканці не хочуть для себе таких перспектив, то вони мають провести збори і або самим обрати собі управителя, або ж створити ОСББ, - зазначає Сергій Пінчук.

У свою чергу представник ГМ “ОПОРА” Андрій Токарський додав, що нині міська влада використовує пасивність мешканців, а коли вже прийде платіжка, то тоді вони зрозуміють, що в них новий управитель.

- І коли це станеться, це будуть сотні обурених рівнян, які не зрозуміють, чому їх обслуговує вже не “жек”, а якийсь управитель. Тоді небажання влади включати в процес рівнян спровокує чимало супротиву, - пояснює він.

А керівник ГО “Рада голів ОСББ” Роман Алексіюк вважає, що нині Рівне нський міськвиконком не чує громадськості щодо питань прозорості та відкритості.

- Одним із підтверджень цьому є проведення конкурсу щодо визначення управителів багатоквартирних будинків. Я думаю, якщо через конкурс пройдуть непорядні управителі, то квартплата може зрости в рази, бо менше, ніж за 2 гривні отримувати будинки не рентабельно, - каже він.

А нині процес списання будинків із балансу ЖКП у Рівному триває. Наступний етап — призначення управителів. Поки що рівняни мають можливість вплинути на процес і обрати подальшу долю свого будинку.