Ви помічаєте, що в останні роки все частіше можна чути і читати про якусь маячню? Причому ті британські вчені, які говорять про це, роблять це з таким серйозним виглядом, що відчуваєш мимовільне хвилювання - якщо вони вірять самі, то зможуть переконати і інших. Ми не будемо конкретизувати що-небудь з іншою «маячнею» за межами конкретної теми, яку обговорюємо сьогодні. (*А розмова сьогодні про наш сон і телефони.*)

Знаходяться люди, які щиро говорять про те, що сон - марна трата часу. Невідомо, звідки беруться такі висновки. Бути може, від занадто безтурботного життя або бажання бути почутим незалежно від наявності думок, які гідні стати надбанням громадськості. Загалом, є така тенденція, що я і ти, крім ненормованого робочого дня, цілком можемо дозволити собі ще кілька годин залипання в екран улюбленого смартфона або планшета на шкоду здоровому сну.

Втім, варто зізнатися - велика кількість людей так і роблять.

Замість того, щоб лягти спати трохи раніше і добре виспатися, ми дивимося ролики на YouTube, граємо, сидимо в соцмережах. Загалом, робимо що завгодно, але тільки не те, що добре б робити в ліжку.

У випадку з телефоном проблема полягає не тільки в неправильном витрачанні часу. Вся справа в світлі. Протягом тисяч і тисяч років наш організм жив в гармонії зі світловим режимом на Землі. День змінюється вночі, а після ночі приходить день. Людський організм - це суцільний сенсор зі зворотним відгуком практично на будь-який фактор, що відбувається навколо, в тому числі, і на наявність світла.

Джордж Бреінард, невролог з Університету Томаса Джефферсона у Філадельфії, дуже зрозуміло описує дію на нас світла.

Світло працює так, ніби це наркотик, за винятком того, що це зовсім не наркотик.

Світло безпосередньо пов'язане з виробленням двох надзвичайно важливих гормонів в нашому тілі: мелатоніну, який відповідає за відхід до сну, а також кортизолу, завдяки якому ми день за днем ​​готові до нових звершень. Всю нашу історію ми жили згідно з циклом день / ніч, і наш організм чуйно реагує на ці зміни.

Темніє, і мелатонін дає можливість як слід відпочити. Встає сонце, і підвищення кортизолу пробуджує нас, заряджає організм на бадьорий день. Ось тільки тепер ми не лягаємо спати, а сліпимо себе яскравим екраном мобільного. Це світло довбає нам прямо в очі, і організм реагує відповідно. Для нього настала пора діяти, нехай і не за розкладом - світло ж!

Більш того, дослідження випромінювання LED-екранів говорять про те, що це один з кращих способів придушити вироблення мелатоніну. Природно, ми не прирікаємо себе на безсоння. Все одно ми, так чи інакше, заснем, ось тільки мелатонін працює не просто як снодійне, він запускає безліч процесів, в комплексі забезпечують нам здоровий сон, відпочинок, правильний обмін речовин і відновлення. На наступний ранок ми могли б прокинутися бадьорими і виспатися, але та добровільна гра в допит при світлі лампи перед сном позбавила наш організм коштів для організації собі нормального сну. І так, ожиріння і запальні процеси теж входять в бонус до такого згвалтування природних біоритмів.

Ще сумніше і безвихідно те, що навіть забезпечуючи собі ніч без яскравого екрану смартфона і планшета, ми не можемо втекти від оптимального природного оточення. Забезпечити собі перебування в самому початку дня на сонячній галявині може далеко не кожен. Офіси цього не мають.

Однак захистити себе від смартфона перед сном нам цілком під силу. Покладіть його заряджатися на полицю в парі-трійці метрів від ліжка - так, щоб ніхто не зміг до нього дотягнутися, після чого лягайте спати. Вранці, коли пролунає сигнал будильника, вам доведеться встати, щоб відключити його. А відділення себе від ліжка - ключовий момент у виключенні ймовірності вирубати будильник і продовжити спати.


А ти зможеш тиждень без смартфона ввечері? Пиши про свої успіхи нам в соціальні мережі

ВК ФБ