В побутовому пилі містяться окрім бактерій, цвільових грибків і кліщі домашнього пилу. Чим вони небезпечні?

Розмір пилового кліща настільки малий (не більше 0,4 мм), що його неможливо розглянути неозброєним оком.

Зате їх кількість навколо нас може бути просто величезна, від сотні до декількох тисяч в 1 грамі пилу і від 300 до 400 мільйонів тільки на одному двоспальному ліжку!

До основних місць перебування пилових кліщів можна віднести: пилосос (мішок для збору пилу є чи не найбільш ідеальним місцем для їх розмноження і мирного існування); матраци, подушки, ковдри та постільна білизна; м’які меблі; килими, паласи; одяг; м’які іграшки.

Пиловий кліщ не здатний вкусити людину, і не може стати рознощиком інфекцій. Тим не менш, він небезпечний для великої кількості людей, так як є алергенною складовою домашнього пилу. Точніше алергенами виступають продукти його життєдіяльності.

Якщо ці алергени піднімуться в повітря, то потім вони дуже довго осідають. Це дає їм можливість з легкістю потрапляти в дихальні шляхи людини, що може стати причиною нежиті (аж до хронічного),а також викликають ряд атопічних захворювань – бронхіальну астму, дерматит, алергійні риніт і кон’юнктивіт.

Так як пилові кліщі доставляють дискомфорт і можуть провокувати сильні алергічні реакції, у кожної людини виникає резонне питання – як позбутися від пилових кліщів в квартирі?

Варіантів боротьби з ними існує чимало, кожен з яких відрізняється своїми перевагами і недоліками.

Перелічимо основні методи, як вивести пилового кліща:

1. Ультрафіолетове випромінювання або сушка речей на сонці.

2. Винесення на мороз або вплив ультранизьких температур.

3. Вологе прибирання з застосуванням 20-% розчину солі. Проводити таке прибирання рекомендується хоча б раз на тиждень.

4. Часта зміна матраців, подушок і постільної білизни. Причому прання постільної білизни рекомендується здійснювати при температурі не нижче 65 градусів.

5. Зберігати чисту постіль обов’язково необхідно в сухому і добре провітрюваному місці.

6. Прибирання пилососом і постійне очищення пилозбірника.

7. Провітрювання квартири в будь-який час року.

8. По можливості уникайте тканих гобеленів, достатку килимів в квартирі, величезного скупчення м’яких меблів і м’яких іграшок.

9. Проводьте прибирання за допомогою парогенератора, так як пилові кліщі не терплять високих температур.

З пиловим кліщем боротися можна і потрібно.

Для повного знищення кліщів досить перебування їх упродовж 24 годин при температурі 40 ْ С, 8 годин – при 45 ْ С, 2 години –при 50 ْ С, 10 хвилин – при 60 ْ С.

Температурний вплив убиває живих кліщів, але не знищує їхньої алергенної дії, яка зберігається і після їхньої смерті. Тому необхідне сухе (щоб не створювати додаткової вологості) збирання пилососом, яке збирає трупи і продукти життєдіяльності.

Особливо необхідна щотижнева обробка пилососом постільної білизни і м’яких меблів.

Традиційні методи боротьби з пиловими кліщами – це мороз (дія низьких температур); сонце (ультрафіолетове випромінювання впродовж 2-х годин); регулярне вологе прибирання за допомогою 20%-ного розчину кухонної солі; своєчасна заміна матраців, ковдр, подушок; прання постільної білизни при температурі не нижче 65° C.

Сучасні методи боротьби з пиловими кліщами: спеціальні пилососи; пароочищувачі, очищувачі повітря; засоби для антикліщової обробки; проти алергенні добавки для прання білизни.

Будьте здорові!


А як ви боретеся з пилом вдома? Пишіть свої поради іншим у наших соціальних мережах!

ВК ФБ