Інфаркт міокарда - дуже серйозне захворювання, що представляє собою некроз однієї з ділянок серцевого м'яза, що сталося внаслідок порушень кровообігу в ній. Дана ділянка не виконує своїх функцій і призводить до патологічного стану.

При інфаркті міокарда послаблюється (або ж зовсім припиняється) приплив крові до певної ділянки серця, внаслідок чого гинуть м'язові клітини. В основному цим захворюванням страждають люди у віці 40-60 років. У більш молодих людей і навіть у дітей інфаркт може виявитися при важких стресах і супутніх захворюваннях.

Інфаркт міокарда ніколи не відбувається просто так. Йому передують "дзвоники", на які багато хто просто не звертає уваги. До них належать як основні симптоми, які не можна залишати без уваги, так і додаткові ознаки інфаркту, що насувається, про які також необхідно знати. Познайомимося спочатку з основними симптомами, які не можна залишати без уваги.

Чотири провісники інфаркту

• Біль і тиск у грудях. Початком серцевого нападу може бути раптовий біль у грудях, що змушує вас кинути всі справи. Люди, що пережили інфаркт міокарда, описують свої відчуття, начебто слон наступив на груди, у грудях все напружується, болить, і особливо боляче в середині грудей. При серцевому нападі ви намагаєтеся зітхнути, але це несе із собою біль, і цей біль не минає або минає і знову повертається через якийсь час. Не думайте, що ви "відлежитеся", негайно викликайте лікаря!

• Підвищене потовиділення. Якщо ви потієте під час фізичного навантаження або в спекотні дні, то це природна реакція організму. Але якщо вас раптом кидає в холодний піт без видимих причин, або шкіра раптово покривається липким потом, - усе це може бути ознакою закупорки коронарної артерії. Також варто звернути увагу на сильне нічне потовиділення. Не пропустіть ці симптоми, зробіть ЕКГ і зверніться до кардіолога.

• Біль "під ложечкою", нудота, блювота, печія. Неприємні відчуття в епігастральній області теж можуть бути ознаками інфаркту, що насувається. Відбувається це через те, що мозок не завжди диференціює болючі імпульси від рядом розташованих органів, і біль у серці відчувається як шлункові болі. Це досить неспецифічний симптом, просто запам'ятайте, що біль у шлунку - це привід насторожитися і прислухатися до свого організму.

• Відбитий біль. При інфаркті міокарда біль може виникати в лівій руці, нозі, віддача йде в ліве плече, нижню щелепу, може ломити зуби, турбує спина або живіт. З одного боку, викликати "Швидку допомогу", якщо заболіли зуби, було б дивно. З іншого боку, будь-яка неполадка в організмі вимагає підвищеної уваги. Постарайтеся запам'ятати, що іноді біль - це зовсім не те, що здається. І якщо раптом заболіла ліва рука, варто зробити кардіограму.

Додаткові ознаки

Самі по собі ці симптоми просто повідомляють про певне неблагополуччя й можуть бути ознаками різних захворювань, але в комплексі ці прояви змушують запідозрити наближення інфаркту міокарда.

• Втома. Підвищена утома - розповсюджений симптом практично будь-якого захворювання, але важливо знати, що в сполученні з розладом шлунка, болем у грудях, пітливістю та відбитими болями утома може бути ознакою інфаркту, що насувається. Найбільш характерна ця ознака для жінок.

• Запаморочення. Навряд чи хтось вважає запаморочення ознакою серцевих захворювань, частіше інфаркт починають підозрювати при виникненні болю в серці. Проте, запаморочення не варто ігнорувати. Цей симптом пов'язаний з кисневим голодуванням головного мозку і виникає через те, що серце не справляється зі своїми функціями. У важких випадках можлива втрата свідомості. У будь-якому разі, запаморочення - досить серйозна причина для звернення до лікаря.

• Тахікардія або аритмія. Це складний симптом. Ви перехвилювалися, випили зайву чашку кави, пробіглися за автобусом - усе це може привести до прискореного серцебиття. Тахікардія - ознака напруженої роботи серця. У нормі, після зниження навантаження, у період спокою частота серцевих скорочень зменшується, а ритм нормалізується. Якщо пульс почастішав без видимих причин, а серцевий ритм збивається, то, можливо, ваш організм дає сигнал про початок серцевого нападу.

• Задишка. На задишку часто не звертають увагу. Але ускладнене дихання може бути й через недолік кисню, що живить серцевий м'яз. Якщо у вас з'явилася задишка в сполученні з іншими ознаками, то ймовірні проблеми із серцем і необхідно терміново звернутися до лікарів.

• Безпричинна тривога. Усі зазнають почуття тривоги час від часу, і зазвичай цей стан супроводжує стресові ситуації й емоційні сплески.

Як з'ясувати, що тривога саме безпричинна? Дайте відповідь собі на декілька питань:

- Чи є у вас симптоми, перераховані вище?

- Ви відчуваєте подібну тривогу перший раз?

- Ваша тривога - це реакція на якусь ситуацію?

Якщо ви відповіли "так" на кожному з пунктів, то існує ймовірність виникнення серцевого нападу й потрібно терміново звернутися до лікаря. Краще помилитися, чим потім шкодувати.

Пам’ятайте!

Інфаркт міокарда проявляється по-різному. Важко знайти людей, у яких збіглися б симптоми й важкість нападів. Одна людина може відчувати сильний біль у грудях, а в іншої інфаркт починається з оніміння лівої руки. Інфаркт міокарда може наступити раптово або його симптоми можуть поступово наростати. Але кожний повинен знати: чим більше перерахованих вище симптомів ви спостерігаєте, тим вище ймовірність інфаркту.

ДЖЕРЕЛО

Ми в соціальних мережах: ВК ФБ


Читай також:

Вкусив кліщ: що робити? Поради та профілактика

Корисна заміна цукеркам: курага з сирною начинкою

Смачно та корисно: готуємо весняні салати