Гранола — це дуже популярна та традиційна для Америки їжа для сніданку, альтернатива звичайних мюслів. Вона готується з вівсянки, горіхів, меду, а інколи навіть рису. Такий корисний сніданок набуває популярності і в нашому місті. Все більше закладів додають такий перекус в своє меню. Чи корисна така їжа та як її приготувати в домашніх умовах?

Що таке гранола?


Гранола, традиційна їжа для сніданку в Америці. Містить гранола вівсяні пластівці, горіхи, сухофрукти, мед. Все запікається до хрусткого стану.

У процесі запікання, суміш потрібно періодично перемішувати, таким чином, ми добиваємося розсипчастої консистенції. Все це схоже на сухі сніданки.

Так як гранола мало важить, її можна брати з собою в похід, використовувати в якості перекусу. З граноли формують «батончики», якими можна замінити полуденок. Батончики зручно носити в сумочці, якщо захотілося перекусити, батончик завжди під рукою. Гранола добре зберігається, мало важить, дуже калорійна.

Як їсти гранолу?


Гранола суха, розсипчаста підходить для приготування сніданку, якщо залити її молоком. Але найсмачніше поєднується гранола з кисломолочними продуктами.

Дуже смачно з йогуртом, особливо якщо ще зверху посипати свіжими ягідками. Поєднується гранола з медом, молоком, сиром, кефіром, йогуртом, бананом, полуницею, малиною і іншими ягодами.

Можна додавати пару ложок граноли в йогурт, смачно, ситно, поживно. Можна їсти гранолу з чаєм, при цьому, в чай ​​не додаючи цукор, це прекрасний перекус. У гранолі все їстівне, можна їсти її в сухому вигляді, як кажуть «похрумтіти».

Яка калорійність граноли?


Гранола дуже калорійний продукт, за рахунок інгредієнтів, що входять до її складу На 100 грам граноли припадає приблизно 400 ккал. Тому вживати її у великих кількостях не варто.

Гранола: користь чи шкода?


Відноситься гранола до здорових сніданків. Незважаючи на це їсти її постійно, протягом дня, не варто. До її складу входить клітковина, вітаміни, мікроелементи.

•Якщо додати в гранола насіння льону, то така гранола корисна тим, що покращує травлення.

•Гранола містить клітковину і мінімум цукрів.

•Гранола допомагає поліпшити обмін речовин в організмі.

•Харчові волокна покращують травлення і запобігають появі запорів.

Зверність увагу:

•При захворюванні жовчного, особливо при загостренні холециститу, горіхи вживати не варто.

•При індивідуальній непереносимості горіхів або сухофруктів.

•Шкідлива гранола при панкреатиті в стадії загострення.

•Також, при виразці шлунка в стадії загострення від граноли теж доведеться відмовитися.

•Плюс до всього, враховуйте високу калорійність даного продукту.

Як приготувати гранолу в домашніх умовах?


Класичний базовий рецепт

Для приготування живильної суміші на сніданок краще всього використовувати звичайні (не перемелені) вівсяні пластівці, а для більш вираженого і приємного смаку добре доповнити блюдо корицею.

Інгредієнти:

° 2 стакани вівсяних пластівців;

° 1 стакан горіхів або склянка очищеного насіння соняшника;

° 1/3 стакани родзинок (темних або світлих);

° 2-3 столових ложок меду;

° 2 столових ложок рослинного масла без запаху;

° 0,5-1 чайна ложка кориці;

° трохи солі.

Приготування:

1. В будь-якій ємності ретельно змішайте всі сухі інгредієнти.

2. Влийте мед і ще раз все добре перемішайте.

3. Деко або форму для запікання застелити добре промасленим пергаментним папером. Розподіліть на ній рівним тонким шаром приготовлену суміш і відправте в духовку.

4. Гранолу запікайте при 120 С, не більше, інакше підгорить, а хрусткої скоринки не вийде.

5. Через півгодини дістаньте ласощі з духовки, остудіть і подавайте до столу з холодним або гарячим молоком, вершками, йогуртом, полуницею або бананами.

Порада: Для приготування граноли беріть вівсяні пластівці НЕ швидкого приготування. Так як при перемішуванні пластівці кришаться.

Гранола за рецептом Джеймі Олівера

Рецепт від відомого англійського кухаря допоможе приготувати вам ситний, смачний і дуже корисний сніданок, який обов’язково сподобається дітям. Завдяки складу ласощі від Джеймі Олівера виходить хрусткими, твердими, зі злегка тягучими сухофруктами, натурально солодким. Для шанувальників граноли – справжня знахідка! Тим більше що компоненти можна варіювати на свій смак, лише більш-менш дотримуючись рекомендованого складу і пропорцій.

Інгредієнти:

° 1 стакан пластівців з вівса;

° 150 г «горіхового міксу»: мигдалю, волоських і лісових, арахіс, кешью;

° 50 г очищених насіння соняшнику;

° 0,5 ч. л. кориці;

° 50 г кокосової стружки;

° 150 г сухофруктів (ізюм, журавлина, курага, чорнослив, ананаси, банани, полуниця);

° 5 ст. л. меду;

° 5 ст. л. оливкової олії (можна замінити іншим рослинним без запаху);

° горіхи і фрукти необов’язково використовувати саме в такому поєднанні – можна взяти ті, що є під рукою.

Приготування:

1. Змішайте горіхи, кокосову стружку і корицю (сухофрукти не додавайте).

2. Влийте в суху суміш мед і масло і ретельно вимісіть. Дуже важливо, щоб кориця в суміші розподілилася рівномірно.

3. Напівготову гранолу викладіть на деко, застелене добре промасленим папером, і відправте в духовку, розігріту до 150 С.

4. Через 15 хвилин дістаньте вміст і перемішайте суміш, додавши, що залишилися, сухофрукти. Потім знову приберіть в духовку ще на 15 хвилин.

5. Дістаньте з духовки, дайте готовій гранолі до кінця охолонути і перекладіть її в банку.

6. Подавайте зі свіжими ягодами, фруктами, молоком, вершками або класичним йогуртом, не «збагаченим» ароматизаторами і барвниками.

7. При приготуванні граноли в домашніх умовах будь-який рецепт можна видозмінювати, сміливо експериментуючи та додаючи в неї не тільки вівсяні і гречані пластівці, але і житні або пшеничні. Дуже добре доповнять поживну суміш бразильські горіхи, насіння чіа, зелена гречка в помірних кількостях. А якщо ви маєте намір приготувати більш легкі ласощі, то краще всього додати в масу вишневі цукати, повітряний рис (можна злегка прикрасити зверху шоколадною глазур’ю).

Ось і все! У Вас тепер є суперсмачний і корисний сніданок. Ви можете їсти гранолу з молоком та йогуртом, а у закритій банці вона може довго зберігатись, не втрачаючи своїх смакових та хрустких властивостей.


Ми в соціальних мережах: ФБ Інстаграм

Читай також:

Готуємо гарбузове латте для схуднення

Чим краще втамовувати голод, аби не набирати зайвих кілограмів

#FollowMe: 10 інстаграм-аккаунтів, які надихають