Чому Грузія, яка постраждала від російської агресії тепер допомагає рф з контрабандою та відмовляється запроваджувати санкції? Як країна, за десять років від євроінтеграції, все більше рухається до авторитарного режиму? Про це в інтерв'ю нашому телеканалу розповів грузинський журналіст Гіга Ліпартеліані.

Чому Грузія, яка постраждала від російської агресії, нині відмовляється запроваджувати санкції та чому країна із здавалося б "європейською мрією" стає все ближче до Росії? Про це ми поспілкувались з Гігою Ліпартеліані - грузинським журналістом-розслідувачем та режисером. В Україні останній мешкає вже 10 років, переїхав вимушено, одразу після зміни влади, побоюючись політичних переслідувань.

Все змінилось після парламентських виборів восени 2012 року. На зміну проєвропейській більшості Міхаїла Саакашвілі - до влади прийшла "Грузинська мрія". На думку журналіста Гіги Ліпартеліані, мрія грузинів виявилась - російською, а бізнесмен який і створив партію, Бідзіна Іванішвілі - російський олігарх, що у 12му став прем'єр - міністром, узурпував владу та усіх опозиціонерів просто саджав до в'язниці.

З початку повномасштабної агресії рф, дипломатичні відносини України та Грузії досить напружені. Попри численні мітинги та підтримку нашого народу - уряд цієї країни перешкоджає відправленню в Україну своїх добровольців. За даними Головного управління розвідки міноборони України, Грузія допомагає рф обходити санкції та налагоджує канали контрабанди товарів військового призначення. Ба більше, до санкцій не приєднуються, мовляв - побоюються ескалації з Росією. На думку журналіста, страх перед агресором - це те, чим нині годує грузинів їх влада.

В Україні Гіга займається викладацькою діяльністю та готує книгу. ЇЇ назва "Путін - вбивця дітей": в ній автор розкаже про організацію теракту в Беслані, де загинуло близько 2-ох сотень дітей до злочинної діяльності рф в Україні. Вірить, що ситуацію на своїй батьківщині можна змінити, і не просто на чергових парламентських виборах, а тут і зараз, запровадивши санкції до пропутінського прем'єра Гарібашвілі та самого олігарха Бідзіни Іванішвілі.

Президент України Володимир Зеленський у відповідь на грузинську політику, відкликав з Грузії українського посла. Зазначивши, що про його повернення можна буде говорити лише за умови радикальної зміни провладної верхівки.

Варто зазначити, політика умиротворення рф з боку грузинської влади не дає значного успіху. І хоча референдум про приєднання окупованої Осетії перенесли, на думку експертів, це лише питання часу. Гіга Ліпартеліані вірить, російський агресор буде покараний, окуповані території повернуться до їх законних власників. А долю тих, хто нині сидить у Кремлі буде вирішувати трибунал.

Читайте також: Місяць без свідомості після ракетного обстрілу на Рівненщині (ВІДЕО)