Шість тисяч, вісім тисяч - то не зарплата, а борги. В когось більші, в когось менші, та подібні суми нещодавно виявили мешканці Квасилова у своїх квитанціях за газ. Обурені бо, кажуть, завжди справно все платять. Звідки ж виник борг, хто у тому винний і чи потрібно платити, дивіться у сюжеті Анни Хіночик.

Яна Ярута - така не одна. Як мінімум - це всі мешканці цього будинку на вулиці Молодіжній, 34 у Квасилові. Максимум - це мільйони споживачів по всій Україні. У пані Галини борг значно менший, ніж у її сусідки, та все ж для неї достатній - щоб не тямити себе від обурення.

Люди кажуть, у боргах винні не вони. Тож і платити - не збираються.

Платити і не потрібно. Принаймні так відповідають на запит у "Рівне газі". Мовляв, просто інформують людей, що такий борг є. Якщо платити не треба, то нащо інформувати - не пишуть. Та експерти з офісу підтримки та впровадження Реформ Мінрегіону припускають такий розвиток подій...

Тож борг укінці платіжки, на думку експерта - це своєрідний спосіб тиску на владу, аби держава колись таки борг сплатила. Та от правозахисники побоюються примусового спонукання - через суд.

З іншого боку, в "Рівне газі" відповідають: Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг порекомендувала постачальникам газу, тобто і "Рівне газу" в тому числі - не вживати заходів зі стягнення заборгованості, поки не буде розроблено механізму, як це зробити. Питання - чи дослухаються. Загалом же на такі платіжки, як у мешканців цього будинку в Квасилові, слід очікувати всім, хто споживав газ без лічильника з 23 березня 2016 року до 27 листопада 2018-го. А тепер давайте порівняємо. До березня 2016-го було закріплено нормами, що українці без лічильника споживають:

На 1 особу до 23 березня 2016 року:

Наявне гаряче водопостачання 9, 8 м. куб.
Без гарячого водопостачання 18, 3 м. куб.

А у 2016-му Уряд для тих, хто не має лічильника, зменшує норми споживання газу чи втричі. Тобто:

На 1 особу після 23 березня 2016 року:

З гарячим водопостачанням - 4, 4 м. куб -
Без гарячого водопостачання - 5,4 м. куб.

Здавалося б, добре для споживача. Менша норма - менше сплачувати. Та от на практиці, аналізує адвокат Віктор Шевчук, - це обернулося збитками для "Рівне газу".

Тож газопостачальне підприємтсво доходить аж до Верховного суду і через два роки, у листопаді 2018-го - він скасувує березневу постанову, визнавши її протиправною. І хоча Закон зворотної дії не має, та це правило не діє, якщо у суді оскаржуються нормативно-правові акти. Більше того - протиправна уже скасована постанова з моменту прийняття. А у такому випадку...

Тобто, мало того, що відтепер всім, хто досі без лічильника, нараховуватимуть втричі більші норми споживання, то газопостачальні підприємства здійснюють перерахунок за ті майже три роки, в які діяла інша постанова.

А якщо газовики надумають борги стягувати таки з людей, то нічого не вдієш, бо це буде законно, розводять руками правозахисники. Та от у Квасилові на Молодіжній, 34 обурюються, бо вони лічильник мають.

У запиті ж зазначено, лічильник на Молодіжній, 34 - з кінця грудня 2016-го. 

Тож якщо постанова зі зменшеними нормами діяла з кінця березня того ж року, то без лічильника на Молодіжній, 34 були 9 місяців, тож і перерахунок мали б здійснити лиш за цей період, а не за 2 роки та 9 місяців. Газопостачальники самі собі протирічать, про це каже також і експерт з підтримки та впровадження Офісу реформ Мінрегіону.

Та якщо зважати на те, що згідно із законодавством, показники загальнобудинкового лічильника до уваги не беруться, бо нарахування здійснюють або за лічильником індивідуальним, або за нормами споживання, то виходить - нарахування людям мають відбуватися таки за нормами, плутанина з якими і стала причиною боргів. І якщо пощастить, і тягар боргів не ляже на плечі конкретних людей, а більш за все - на державний бюджет, та згадаймо - він складається із коштів платників податків, тобто наших з вами коштів. Отже, таки платитимемо з власної кишені. І замість того, щоб мільйони гривень спрямувати на розвиток якоїсь сфери...

Разом з тим, не слід забувати, що газопостачальні підприємства до 2021 року повинні за свій кошт встановити усім споживачам індивідуальні лічильники, або ж компенсувати їхню вартість людям впродовж року, якщо ті встановили прилади обліку за власний кошт. Бо вартість лічильника для кожної оселі входить у склад тарифу, за яким щомісяця споживач сплачує. До слова, закон цей діє з 2012 року. Тож виходить, що у людей нема індивідуальних лічильників не з їхньої вини, а швидше всього - з вини газопостачальних підприємств. 

У підсумку, правозахисники радять мешканцям офіційно звернутися у Рівне газ, щоб з'ясувати, за який період насправді здійснений перерахунок. І якщо правда буде таки на боці людей, - це вже підстава споживачам звертатися до суду за неправомірні нарахування. Та і адвокати, й експерти радять поки що поставити ситуацію на паузу. Бо сплачувати дані борги - поки ніхто не зобов'язує. Принаймні, поки НКРЕКП не придумало, як ситуацію врегулювати, або ж якщо "Рівне газ" не вирішить в обхід Нацрегулятора подавати на людей до суду. І тоді вже - хтозна...

Хочеш миру - готуйся до війни, кажуть в народі. І хоч поки борги у цих квитанціях лиш друкують, а платити - не вимагають, варто уважно придивлятися до кожної наступної платіжки і у всіх незрозумілих випадках вимагати пояснень у постачальника послуг, якому платите.

Читайте ще: 

У Квасилові відновили водопостачання