Зрада з боку найближчих людей завжди болісно. Але часом ми самі несвідомо створюємо ситуації, які можуть нас ранити. І, хоч і страждаємо, одночасно отримуємо те, що психологи називають вторинною вигодою.

Як і чому це відбувається? Фразу« Не довіряй подружці, довіряй подушці »можна було почути від наших бабусь. Однак ми живемо в зовсім інший час, в більш вільному світі і відкритому онлайн-просторі, де спроби контролювати контакти близької людини швидше руйнівно позначаються на нашому союзі. Разом з тим ситуації, коли між подругою і чоловіком виникають інтимні стосунки, - далеко не рідкість. Іноді, розбираючи те, що трапилося з психологом, жінка визнає: сигнали того, що відбувається були досить помітні, але з якихось причин вона їх ігнорувала. Чому ми часом вважаємо за краще не помічати очевидний «трикутник напруги» в сімейних відносинах?
Зламані відносини

Самотня подруга може стати тригером руйнування відносин, які давно дали тріщину. За зовнішніми ознаками сім'я виглядає цілком дружн
ьою: діти, зустрічі з друзями, спільні подорожі та інші умовні атрибути сімейного щастя вводять оточуючих в оману. Жінці при цьому хочеться втекти з сімейної системи, яка давно обтяжує. Часто це означає, що доведеться взяти на себе відповідальність за позбавлення дітей батька, витримувати можливий гнів батьків, осуд знайомих. У цій ситуації роман чоловіка і подруги стає хорошим приводом і позбавляє від почуття провини, - вважають психологи Чоловік, який любить партнерку і задоволений сімейним життям, швидше за все, не піде на цей крок. Однак якщо в сім'ї був переломний момент, пара не знаходила можливості відкрито вирішувати конфлікти, то подруга виявляється лише приводом і кандидатом, не кращим і не гіршим, ніж будь-яка дівчина з Тіндера. Такий роман рідко закінчується тривалим союзом. І справа тут не тільки почутті провини, а й в тому, що «подруга-розлучниця» найчастіше бачить тільки хорошу сторону відносин, яка здається їй привабливою. Сімейне життя складається з багатьох зобов'язань і терпіння один до одного. І чоловік, отримавши те, чого йому не вистачало в попередніх відносинах, часто розуміє: втратив він значно більше.
Почуття переваги

Власне влаштоване особисте життя може штовхати на самоствердження під виглядом псевдоспівчуття. Проявляється це в заохоченні практичної допомоги чоловіка для самотньої подруги, уваги і навіть компліментів на її адресу. Часто в цьому присутній елемент нарцисизму, відчуття того, що« я можу їм це дозволити, - пояснюють психоаналітики. - Такі «вигули чоловіка на короткому повідку» створюють ілюзію контролю ситуації, лоскочуть нерви, проте примарне почуття всемогутності, того, що ви повністю контролюєте почуття і бажання партнера, часом призводить до сумних наслідків. Чоловік несвідомо противиться відчуття тотального контролю, яке часто поширюється і на інші сфери життя, а зрада в цьому випадку перетворюється в демонстративне порушення кордонів. Руйнується не тільки сім'я, але і уявлення жінки про себе як про цінну і значущу особистість. Зрозуміло, причини зрад і розставань не вкладаються в єдиний сценарій. Найпростіше в цій ситуації - покласти відповідальність за те, що трапилося на другу сторону і визнати себе жертвою обману. Однак, якщо ми пробуємо розібратися не стільки в мотивах кривдника, якого ніколи не зможемо змінити, скільки в своїх власних почуттях і внутрішньої мотивації, можливо, це допоможе послабити ту біль, яка в іншому випадку нас не відпустить.