Сьогодні, 3 квітня, Всесвітній день водних тварин. Віряни вшановують пам'ять преподобного Микити Сповідника. До Нового року залишилося 272 дні.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО

3 квітня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Микити Сповідника. Народився в Кесарії, рано залишився без батьків. Мати померла, коли він був ще маленьким, а батько з горя пішов в ченці. Микиту виховувала бабуся, яка від дитячих років вселяла йому страх перед Богом та наставляла жити за заповідями. Подорослішавши, Микита вступив на службу до монастиря, де через кілька років став настоятелем. Тоді був період іконоборства, яке він не підтримував, за що часто потерпав.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ ЦЬОГО ДНЯ

  1. Не поливайте кімнатні квіти, щоб не спровокувати сварки.
  2. Не варто прати білизну, тому що можна потривожити водяного.
  3. Не пліткуйте, не заздріть і не лінуйтеся.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ І ТРАДИЦІЇ НА 3 КВІТНЯ

  • почути грім на врожайний рік;
  • багато соку з берези - буде багато дощів влітку;
  • сині хмари - на теплу, але дощову погоду.

Цього дня рибалки йшли до водойм і виливали у воду трохи олії, а після цього просили у Бога удачі в ловлі риби. Також з самого ранку, ще перед сходом сонця, віряни читали "Отче наш", щоб вберегтися від різних нещасть протягом всього дня.

ПАМ’ЯТНІ ДАТИ 3 КВІТНЯ

3 квітня - День народження мобільного телефону. 1973 року Мартін Купер показав світові перший мобільний телефон та здійнив перший мобільний дзвінок. Без цього ґаджета важко уявити життя сучасної людини. Завдяки своїй портативності він допомагає поспілкуватися з будь-ким в будь-який час. Згодом мобільний телефон розвинувся до смартфона, який вже виконує набагато більше функцій.

1933 рік - у Херсоні український хірург Юрій Вороний вперше у світі виконує клінічну пересадку нирки (26-річній жінці пересадили орган 60-річного померлого чоловіка);
1973 рік - заснована літературна премія імені Павла Тичини;
1990 рік - над Львівською ратушею вперше в обласному центрі України офіційно підняли синьо-жовтий прапор, перед тим освячений у греко-католицькому кафедральному соборі Святого Юра;

ІМЕНИНИ: ЯК НАЗВАТИ ДИТИНУ, ЯКА НАРОДИЛАСЯ ЦЬОГО ДНЯ

Іменини сьогодні відзначають власники таких імен: Микита, Йосип, Іван, Феодосія.

 

Талісманом людини, народженої 3 квітня, є лазурит. Здавна цей камінь був символом гармонії та балансу. В давнину люди вірили, що прикраси з лазуриту допомагають відновити зір.

 

В цей день народилися:

1918 рік - український письменник Олесь Гончар;
1924 рік - український вчений-правознавець, академік, засновник Академії правових наук України Федір Бурчак;
1941 рік - український співак та соліст (баритон) Григорій Гаркуша;
1961 рік - український політичний діяч Олексій Кучеренко;
1987 рік - український боксер-любитель Іван Сенай.

Читайте також: Колекція острозького заповідника поповнилася факсимільним виданням Конституції Пилипа Орлика (ФОТО)