Майстер на всі руки і людина з добрим серцем. Так згадують про костопільчанина Василя Коляду його рідні та друзі. З перших днів повномасштабного вторгнення Василь Коляда став на захист України від російських окупантів, бо не міг інакше. Та 1 вересня 2022 року життя воїна обірвалося на Харківщині внаслідок ворожого обстрілу. Про його життя, мрії та боротьбу за Україну дивіться у спогадах рідних та побратимів у проєкті «Портрети Героїв».

Василь Коляда народився 12 червня 1986 року у селі Данчиміст на Костопільщині. Багато років проживав із дружиною та дітьми у Костополі. Про Василя кажуть - він любив техніку, а техніка ніби любила його: за що б він не взявся - все міг відремонтувати. А ще любив будівництво - і мріяв відбудувати рідний дім. Та 24 лютого змінило все. І Василь Коляда не роздумуючи став на захист рідної землі.

Василь Коляда був навідником кулеметного відділення кулеметного взводу стрілецького батальйону. 1 вересня 2022 року в результаті ворожого обстрілу захисник зазнав смертельного поранення на Харківщині.
Згідно з указом президента був нагороджений орденом "За мужність" ІІІ ступеня - посмертно.
В пам'ять про військового на фасаді ліцею у рідному селі Данчиміст на Костопільщині відкрили меморіальну дошку.

Вічна пам'ять Герою.