4 квітня вшановують пам'ять преподобного Йосипа. В Україні та світі в цей день відзначають День створення НАТО, Всесвітній день моркви, Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності, пов’язаної з розмінуванням, Всесвітній день щура, Міжнародний день бродячих тварин.

 ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

4 квітня 2024 року в церковному календарі – день пам’яті преподобного Йосипа. Він народився в Палестині в благочестивій сім'ї. Цікавився духовним життям з самого раннього дитинства, був смиренним та лагідним. Вступив до монастиря у віці 17 років, там спав на каміннях та носив лише старий одяг. За свої подвиги став пресвітером.

Коли почалися гоніння за християнами, Йосип почав ходили по містах та підтримувати вірян, борячись з єрессю. За це відправили його на острів Крит, де його втятував святитель Микола. Потім повернувся до Константинополя і заснував там монастир. Бог наділив Йосипа даром чудотворення.

Також за новим церковним календарем сьогодні, 4 квітня, вшановують пам’ять преподобного Йосипа Піснописця, якого ще називають Багатохворобливим.

Йосип жив у XIV столітті. За переказами, страждаючи від важкою хвороби, він обіцяв до смерті служити в Печерському монастирі, якщо Бог дарує йому зцілення. Господь почув його молитву і дарував йому здоров’я.

Після одужання Йосиф вступив у Києво-Печерський лавру, прийняв постриг і став старанно трудитись в подвигах посту і молитви, та з любов'ю служити братії. Після смерті його поховали у Дальніх печерах, де і зараз знаходяться мощі преподобного.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

4 квітня 2024 року День ангела у власників таких імен: Адріан, Веніамін, Георгій, Іван, Йосип, Марія, Микита, Микола, Федір.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

  • День сонячний і ясний - і літо таким буде.
  • Дощ із самого ранку - до дощового літа.
  • Темні хмари повільно рухаються — до затяжного дощу.
  • Сонячна погода вказує, що пшениця вродить зернистою.
  • На деревах кора потріскалася - очікується гарна погода.
  • Птахи повернулися з теплих країн, але не співають - будуть морози.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ 4 КВІТНЯ

Не можна їсти чорний хліб — будуть проблеми з фінансами.
Не варто приймати серйозні рішення, робити великі закупи.
Заборонено прати рушники та білизну.
Цього дня не можна кричати на журавлів і проганяти їх - це до нещасть.