Одне із семи чудес Рівненщини - Дубенський замок - цього туристичного сезону стане іще чудеснішим. Таке обіцяють в дирекції пам'ятки історії. Екскурсантів планують вразити новими принадами, нині розробляють мисливську залу і кімнату тортур. А днями неприступні мури замку були взяті стрілами Амура - там зіграли перше стилізоване весілля.

Через міст над урвищем - у середньовіччя. Вхід у Дубенський замок тепер чатують не вартові, а гарненькі панянки. Між мурами - на подвір'ї палац Острозьких і Любомирських. Невидима ж частина історії - під землею. Саме каземати могли б розказати сучаникам детальну історію не тільки Дубного, а усього й західного регіону. Зараз тут - напівтемрява та запах мастила, бо у післявоєнні роки були військові склади. А попередня історія поринає в сутінки минувшини.

Поряд, у піземеллі, розповідають, зберігалися архіви та скарби. Не виключають, що тут була своя в'язниця, в якій не обходилося без тортур.

Як вибивали зізнання у злочинах, вже невдовзі планують показати наочно - у кімнаті тортут. Нині є ескізи знарядь знущань. Написали у замку і сценарій нічної екскурсії історичними коридорами.

Вже зараз тут можна поринути в історію завдяки фрагментам обладунків, зброї, посуду та інших предметів побуту. Втім, значна частина фонду досі не знайшла свого місця. Частину сподіваються розмістити у мисливській залі. Але найважливішим завданням працівники замку вважають відтворення рис палацу ізсередини. А поки на подвір'ї пропонують відгуляти казкове весілля.

Вбратися у шати різних періодів можна буде й дітям, під час історичних реконструкцій на території замку. Батьки ж у це й час зможуть послухати музику, яка лунатиме зі сцени. Бо у задумах - зробити Дубенську твердиню ще й фестивальним осередком.