Заощаджують електроенергію, але вкрай небезпечні. Енергоощадні лампи у Рівному збиратимуть громадські активісти. Уже заручилися підтримкою фірми, яка відвозитими їх на утилізацію. Втілення проекту обійдеться у 170 тисяч гривень, які місцеві активісти "вибили" у Європі та Америці.

Вони коштують від 20 до 30 гривень залежно від потужності. Працюють понад 5 років, кажуть фахівці, та споживають у 80 % менше електроенергії, ніж звичайна лампа розжарювання. Єдиний недолік — ртуть усередині.

Але все ж ними користуються. Лише в одному з профільних магазинів за останні чотири роки їх купили понад 200 тисяч, зауважує громадська діячка. От тільки що з лампами робити, коли вони перестають світити, рівняни знають мало. Викидати у сміття, каже, їх категорично не можна та й зберігати удома не варто. Тому має розповісти рівнянами, що робити із лампами та організувати місця, куди їх можна здавати на утилізацію.

Адреси, куди відносити відпрацьовані енергоощадні лампи ще мають з'явитися на сіті-лайтах й бігбордах. Листівки із відповідною інформаціює у місті роздаватимуть волонтери. Таке навчання рівнян фінансує Фонд "Східна Європа". Рівному виділили понад 170 тисяч гривень. До втілення проекту громадські діячі залучили товариство «Еко-Хелп», воно заробляє на зборі енергоощадних ламп й відвозить їх на утилізацію на Микитівський ртутний завод. Видалення залишків ртуті із енергоощадних ламп проводить товариство "Газотрон-Люкс", однак тільки із тих, які виготовили на власному обладнанні.

Громадські активісти сподіваються, що своїм проектом таки навчать й привчать рівнян до безпечного користування енергоощадними лампами.