На десятий Український муніципальний форум зібралися представники профільних міністерств, міської влади та керівники комунальних підприємств з різних областей України. Проходив він 18 – 19 вересня в Одесі у рамках проектів «Місцевий Економічний розвиток міст України» та «Асоціація міст України».

Святослав Євтушенко був одним із учасників форуму, де доповідав на тему «Енергоефективність - шлях до збалансованого розвитку громад». Зокрема, у доповіді піднімалося питання переробки побутових відходів, як джерела отримання альтернативного палива. Також на прикладі рівненського сміттєпереробного заводу Святослав Євтушенко розповів, як можна використовувати сміття для забезпечення енергоефективності міста, області, країни. Не оминув і теми відсутності законодавства, яке б регламентувало діяльність підприємств із переробки відходів.

В учаників фромуму викрикав здивування той факт, що владі Рівного вдалося домовитися із інвестором про будівництво сміттєпереробного заводу без державних гарантій і договору про публічно-приватне партнерство. Адже за останні 23 роки Україна привчила інвесторів вкладати гроші в українські об’єкти лише під особисті гарантії уряду.

Віце-прем’єр міністр України Володимир Гройсман пообіцяв, що потрібний для роботи сміттєпереробного заводу законопроект таки буде прийнятий. Щоправда, поки не відомо коли і ким. Основна ж ціль форуму полягала в тому, що центральна влада намагалася донести міським головам, що газу в Україні немає і не буде. Тому зараз потрібно терміново шукати шляхи виходу із ситуації. Одним із варіантів є перехід промисловості та котелень на альтернативне паливо, яке можуть виробляти сміттєпереробні підприємства, зокрема Рівне нський сміттєпереробний завод.