Наближається третій різдвяний праздник — Водохреща (19 січня). Але напередодні, 18 січня, святкується «Голодна кутя» або другий Свят-Вечір. Увесь день віруючі нічого не їдять — постують.

Голодна кутя — третя кутя після різдвяної та новорічної, що припа­дає на вечір перед Богоявленням (Водохрещами), або на другий Святвечір (5/18 січня), коли цілий день постять, а на вечерю подають тільки пісні страви: смажену рибу, вареники з капустою, гречані млинці на олії, кутю та узвар (Жайворонок В. В. Знаки української етнокультури: Словник-довідник)
Що ж має стояти на столі на традиційну вечерю і що символізують страви?
1. Кутя — Варена пшениця з медом і маком є актом жертви Богові, бо пшениця з медом — це сакральна частина Святої вечері. Мак — Символ мучеництва, безневинно пролитої крові. Мед — "Символ чистоти, Божого слова".
Читайте також: Кутя на Різдво: 5 рецептів приготування для рівнян
2. Горох — Символ Божої весни, яка завжди відроджується в людині після занепаду.
3. Капусняк — Капуста виступає як символ простоти, а однак міцності, скупченості й одності довкруги однієї твердої основи. Це і є символом християнина, який у смиренності при тісній співпраці із Божими провидінням знаходить свою силу й щастя.
4. Борщ — Символ торжества добра. Різдвяний борщ заквашується попередньо приготовленим квасом з буряків, тому має темно-червоний колір. Він ще символізує кров вифлеємських дітей, знищених за наказом Ірода.
5. Голубці — Сама назва цієї страви вказує на її символічну. Голуб — символ Божої любові, символ Святого Духа, символ краси і сили отриманої від Сотворителя.
6. Риба — У ранньому християнстві риба була прийнята як символ Христа багатьма Отцями Церкви. Знак риби був першою монограмою Христа. Віруючі, учні Христа, як і Він самих, уподібнювалися рибам, які перебувають у безпеці лише у «воді вчення». Три переплетених риби або три риби з однією головою символізують Трійцю.
7. Вареники — символізують достаток. Місце людини Господь призначив в Царстві Божому, де вона почуває себе добре «як вареник у маслі».
8. Млинці — Своєрідний символ сонця, — новим Сонцем для християн став Ісус Христос.
9. Каша — Каша символізує продовження роду, це Божий народ, який консолідується навколо новонародженого Ісуса і переображується. Каша є символом спільного союзу людей завдяки освяченню людського роду, що до нас прийшло через воплочення Сина Божого.
10. Пиріжки (коржі) — Символ, здоров'я і щастя, які людина зможе одержати у постійному спілкуванню з новонародженим Ісусом.
11. Узвар (узвар, вода) — Являє життя, яка надає кожній людині Ісус сам ставши людиною. Свята вода є символом очищення тіла і душі.
12. Пампушки — Святі на небі, які повірили в Ісуса і отримали вічне життя. Їх мільйони, і кожна людина, зокрема християнин покликаний до тієї солодкої, повноцінного, вічного життя. Слово «свято» походить від «святого» і звідси пампух — символ свята, радості, які Богом даровані людям.
Джерела: http://ukrlit.org/
pokrovact.com