Аґрус - єдина ягода, яку можна збирати на різних стадіях стиглості. Є безліч рецептів приготування варення з зеленого аґрусу, незмінними залишаються корисні якості цієї ягоди в будь-якому вигляді. Незважаючи на свою невибагливість, кущ аґрусу дуже вимогливий до оптимального поливу, удобреному грунту та щорічної обрізки куща.

Відповідне місце для посадки

Ідеальним місцем для посадки аґрусу буде рівна і добре освітлена місцевість, яка надійно захована від вітру. Для цього куща вибір відповідного місця для посадки - дуже важливий, саме від нього залежить рясність і якість врожаю. Також при посадці слід брати до уваги розташування ґрунтових вод, аґрус дуже погано реагує на надмірну вологість, тому грунтові води повинні протікати не менше, ніж в метрі від поверхні. Якщо площа саду невелика і вищеописаного місця там немає, то підійде смужка землі під парканом або територія між плодовими деревами. Звичайно це не оптимальне місце, але при правильному поливі і своєчасному внесенні добрив можна добитися хорошого рясного врожаю.



pic

Оптимальний полив

Кущ аґрусу дуже вимогливий до правильного поливу, в посушливу теплу погоду його слід поливати щодня, бажано ввечері, коли сонце вже сіло, а в дощове літо слід просто стежити за вологістю ґрунту. Під час поливу слід уникати попадання води на листя, квіти або плоди, аґрус завжди слід поливати під кущ, інакше рослина може захворіти. На відміну від усіх інших ягід, аґрус потребує зимового поливу - на сніг слід виливати гарячу воду під кущ.



pic

Розмноження

Для розмноження кущів аґрусу найчастіше використовують метод живцювання або ділення куща. Зручніший спосіб - розмноження комбінованими живцями, які являють собою зелені живці з шматочком дворічної деревини. Підібравши відповідний пагін, слід його висадити в субстрат на два сантиметри в глибину, попередньо нижню частину рекомендується занурити на 8 годин у розчин гетероауксину для поліпшення коренеутворення. Субстрат для живців змішується з піском і торфом, за рахунок чого забезпечується хороший дренаж і провітрювання ґрунту. Розмноження аґрусу діленням куща відбувається таким чином - при викопуванні кущів їх ділять на частини і молодші гілки з добре розвиненою кореневою системою використовують як посадковий матеріал. Розмноження діленням куща можна проводити восени після опадання листя у жовтні - листопаді або ранньою весною - в березні, до розпускання бруньок.



pic

Удобрення

Для отримання щорічного рясного врожаю кущ аґрусу потребує мінеральних і органічних добрив. В якості добрив найкраще вносити азотні, калійні і суперфосфатні комплекси. Вносять добрива при посадці, а потім кожну весну й осінь, якщо ви не впевнені в кількості добрив, які потрібно внести, то краще менше, ніж більше. Молоді і плодоносні кущі аґрусу 2 роки не удобрюють, поки їм достатньо добрив, внесених перед посадкою. Органічні і фосфорно-калійні добрива під аґрус починають вносити з 3 року після посадки. Любителі натуральних добрив можуть вибрати для підгодівлі розчин перегною або органічного гною. Основна маса коренів аґрусу розмішається під кроною, ось саме цю площу і треба заправляти добривом. Добрива акуратно розсипають рукою в гумовій рукавичці в ділянці навколо куща.



pic

Корисні властивості ягід агрусу

Відсоток вмісту цукру в аґрусі досить великий -14%, також в цій ягоді присутні пектини, органічні кислоти, дубильні речовини, фосфор, мідь, залізо, каротин і вітаміни С, Р і групи В. Саме завдяки такому широкому спектру корисних властивостей аґрус широко використовується в народній медицині. Корисні властивості агрусу застосовуються при лікуванні захворювань кишечника, недокрів'я і проблем з жовчовиділення. Аґрус допомагає зміцнити імунітет і протистояти різним інфекціям та вірусам. У ягодах даної рослини міститься калій і натрій в таких пропорціях, які достатні при боротьбі з набряками.