Своєчасна осіння підгодівля полуниці (садової суниці) - запорука гарного врожаю в майбутньому сезоні. Про те, які добрива вибрати, і як їх правильно вносити, розповідаємо далі в матеріалі.

 Осінню підгодівлю полуниці можна проводити з вересня по жовтень, поєднуючи її з обрізанням листя. При цьому внесення деяких добрив пізніше вересня небажано, тому що це може погіршити зимостійкість рослин.

В якості органічних добрив для підживлення полуниці найчастіше використовують пташиний послід, розведений водою 1:15-20. Суміш настоюють 2 доби і поливають борозенки між кущами. Ні в якому разі не можна допускати попадання настою в розетку листя.
 
Пташиний послід - досить агресивне добриво, здатне обпалити коріння рослин, тому його не можна вносити в грунт в сухому вигляді. Підживлення послідом обов'язково потрібно поєднувати з рясним поливом.
 
Крім благотворного впливу на рослини, пташиний послід сприяє відновленню мікрофлори і кислотності грунту. Однак слід пам'ятати, що передозування цього органічного добрива сприяє накопиченню нітратів.
 
Подобається полуниці і коров'як. Щоб отримати добриво потрібної концентрації, необхідно залити 1 частину готового настою коров'яку 10 частинами води. Якщо грунт того вимагає, на кожні 10 частин коров'яку можна додати 1 частину деревного вугілля. Розчин необхідно залишити в теплі на добу, після чого його можна використовувати на полуничних грядках (1 л на 1 кущ).
 
 
Альтернативою коров'яку може стати гнойова жижа, розведена водою 1:8. Розчин необхідно настоювати близько 2 діб, а потім використовувати не більше 1 л під кожен полуничний кущ.
 
Деякі городники мульчують міжряддя перепрілим коров'ячим гноєм, який, розкладаючись протягом декількох років, забезпечує рослини поживними речовинами.
 
Ні в якому разі не підгодовуйте рослини свіжим гноєм, так як в процесі його розкладу виділяються метан і аміак, які можуть негативно впливати на рослини.
 
Також в якості органічного добрива можна використовувати настій кропиви, яка багата азотом, калієм і залізом. Щоб приготувати настій з цього бур'яну, велику ємність на 2/3 заповнюють кропивою, яку заливають водою, залишивши до краю ємності трохи місця для бродіння. Кропиву настоюють 7-10 днів, а потім розбавляють водою 1:10 і поливають рослини під корінь.
 
До кропиви для настоювання можна додати залишки хліба. Така підгодівля допомагає рослинам формувати здорові паростки, а також зважаючи на значний вміст калію, покращує смакові якості майбутнього врожаю.
 
В кінці жовтня рослини бажано підгодувати фосфором і калієм. З цією метою можна застосовувати комплексні препарати. А можна - деревну золу. Її використовують в сухому вигляді, готуючи грунт біля основи рослин, або вносячи золу під перекопування при осінній підготовці грядок (не більше 1 склянки золи на 1 кв.м).
 
Цей спосіб допоможе додатково захистити рослини від деяких шкідників і послужить профілактичним засобом для запобігання сірої гнилі.
 
Також можна приготувати зольний настій (100-150 г золи розчиняють в 10 л води і вносять під кожен кущ не більше 0,5 л).
 
У золі з листяних порід дерев міститься більше калію, а в попелі з хвойних - більше фосфору.
 
Деякі городники восени розкладають на грядках між кущами полуниці скошену траву без насіння, а також подрібнені стебла і листя люпину, присипаючи їх невеликим шаром грунту або піску. Ці рослини, розкладаючись взимку, збагачують грунт корисними речовинами. Якщо ви запізнилися з внесенням осінньої підгодівлі, краще відкласти її до наступного року, адже надлишок азоту може перешкодити рослинам підготуватися до зими, і в результаті вони просто вимерзнуть.