З початку року на Рівненщині зареєстрували два випадки сказу тварин.

4 січня у селі Горбаків Гощанського району виявили хвору куницю, а 9 січня в селі Дермань Перша, що на Здолбунівщині, – кота.

Про це повідомили в головному управлінні ветеринарної медицини в Рівне нській області.

У цих селах, а також прилеглих до них населених пунктах, оголосили карантин та проводять оздоровчі заходи, зокрема щеплюють домашніх тварин. Карантин триватиме 60 днів і буде знятий, якщо не виявлять інших випадків сказу.

Тим часом минулоріч на Рівне нщині було зафіксовано 58 випадків сказу, тоді як у 2014 році – лише 24. Хворіли як дикі, так і домашні тварини. Найбільше неблагополучних пунктів щодо сказу було виявлено у Гощанському, Корецькому та Рівне нському районах. В усіх неблагополучних пунктах проведені, або ж тривають оздоровчі заходи.

Аби попередити подальші випадки сказу, на Рівне нщині торік було щеплено близько 120 тисяч домашніх тварин. Щеплення проводяться безкоштовно, досить лише звернутися до місцевих ветлікарів.

Щоб уникнути небезпеки, ветеринари радять дотримуватися правил утримання домашніх тварин – регулярно робити щеплення проти сказу, виводити собак на прогулянку в намордниках та на короткому повідку. У разі укусу, ні в якому разі не вбивати тварину, а по-можливості доставити у ветлікарню, аби визначити, чи дійсно тварина хвора. Також необхідно звернутися до лікаря для вирішення питання про необхідність профілактичних щеплень.

До теми: У селах на Рівне нщині оголосили карантин через ... скаженого кота