19 січня весь православний світ святкує свято Хрещення Господнього. У цей день у слов’ян прийнято занурюватися в Йордані – освяченій ополонці. Здавна вважається, що купання на Водохреща сприяє зціленню від різних недуг.

Жорстких правил, як треба купатися на Водохреща, немає. Але, як правило, купанням є триразове занурення у воду з головою. При цьому віруючий хреститься і вимовляє “В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!”. Водосвяття може здійснювати тільки священик – читанням відповідних молитов і триразовим зануренням хреста у воду. На водоймах для цього заздалегідь робиться ополонка – йордань – як правило, у формі хреста.

Відділ культури і туризму райдержадміністрації склав список місць, де в Рівне нському районі можна буде сповна відчути таїнство Водохрещення та скупатися у зимовій освяченій воді.

19 січня 2015 року у селі Пересопниця відзначатимуть народне свято Водохреща біля церкви на річці Стубла. Також, в цей день у культурно-археологічному центрі “Пересопниця” відбудеться ХVІІІ Словянський фольклорний фестиваль “Коляда”, де проходитиме концертно-оглядова програма.

З 06-00 до 07-00 години в селі Грабів біля джерела на честь ікони Святої Матері відбудеться освячення води та купання.

Вважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби, тому в селі Обарів освячення води розпочнеться вночі, після чого о 08-00 годині відбудеться хресний хід до криниці.

В селищі Оржів о 13-00 годині розпочнеться молебень біля ставу, після чого розпочнеться освячення води та купання.

В селі Гориньград-1 освячення води та купання відбудуться біля джерела Святої Трійці.

Водночас зазначаємо, що з огляду на те, що купання у крижаній воді може бути небезпечним та мати негативні наслідки для людини, медики закликають виважено підходити до цього обряду.

Про це повідомили на сайті Рівне нської РДА.