Починаючи з квітня 2015 року, Кабінет Міністрів шість разів вносив зміни до порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Усі корективи, запропоновані урядом, спрямовувалися на спрощення механізму надання відшкодування з метою подальшої популяризації серед громадян субсидій і відповідно зменшення кількості невдоволених після «квітневого» стрибка тарифів на комунальні послуги та ціни на газ.

Так, якщо коротко, з 1 травня для того, щоб стати претендентом на отримання субсидій потрібно заповнити та надіслати до Управління праці і соціального захисту населення лише два документи – заяву про призначення житлової субсидії та декларацію про доходи. Це можуть зробити не лише безпосередні власники житла чи зареєстровані в ньому особи, але й орендарі, котрі оплачують комунальні послуги. Єдиною умовою, за якої субсидія не надається, є здійснення впродовж року одноразової покупки на суму більше 50 тис. грн.



pic

Як наслідок, сьогодні в Україні, за даними Держстату, субсидії на оплату житлово-комунальних послуг отримують понад 5,4 тис. домогосподарств. І прогнозується, що чисельність субсидіянтів стрімко зростатиме й надалі в силу подальшого підвищення тарифів на ЖКП. «Цьогоріч (на субсидії. - ред.) закладено 35 млрд грн, це вже 5% бюджету, але це може бути не вся необхідна сума. Однак, поряд з цим, у громадян досі часто виникають запитання з приводу того, як отримати субсидію, особливо, коли мова йде про орендоване житло. Повернемося до початку – згідно з постановою Кабінету Міністрів №848 від 21 жовтня 1995 року, зокрема пунктом 6, передбачено, що субсидія в окремих випадках може призначатися особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла.



pic

Відшкодування на оплату ЖКП таким особам призначається за рішенням районної, районної у м. Києві і Севастополі держадміністрації та виконавчого органу міської і районної ради або утвореної ними комісії на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства. Щоб скористатися правом на отримання субсидії винаймачі житла мають підтвердити факт проживання в орендованій квартирі (таким підтвердженням є договір оренди) та оплачувати житлово-комунальні послуги. Для призначення державної допомоги необхідно подати заяву про призначення житлової субсидії, декларацію про доходи й витрати членів сім’ї орендаря та договір найму (оренди) житла до органу соціального захисту населення за місцем проживання. У заяві, яка подається для призначення субсидії, потрібно зробити відмітку про необхідність її розгляду комісією (підкреслити відповідний текст).



pic

При цьому варто пам’ятати, що договір оренди житла має відповідати умовам ст.ст 810-825 Цивільного кодексу України. Зокрема, документ повинен бути викладений у письмовій формі та нотаріально посвідченим (якщо мова про термін понад 3 роки). Типовий договір на оренду житла не передбачений. Практика виходить з того, що у такому документі кожну сторону потрібно чітко ідентифікувати, тому зазвичай у реквізитах фізичної особи вказують:

- прізвище, ім’я, по батькові;

- ідентифікаційний номер;

- адресу місця реєстрації (прописка);

- паспортні дані (серія, номер);

- номер телефону. Також у договорі оренди мають бути зазначені особи, які проживають разом із винаймачем(за винятком тимчасових мешканців). Окремо зауважимо, щодо факту оплати орендарем квартири житлово-комунальних послуг. Цивільним кодексом передбачено, що винаймач житла самостійно вносить плату за комунальні послуги, якщо інше не передбачено договором про оренду (ч.3,ст.815), а Положення про порядок надання субсидій не містить вимоги відкриття особового рахунку на особу, яка звертається за призначенням субсидії. Тому у заяві на отримання відшкодування достатньо вибрати з наведеного переліку та зазначити житлово-комунальні послуги, якими користується родина, номери особових рахунків, за якими проходить оплата послуг та назву організацій, які надають відповідні послуги.

Джерело: osbb.jkg-portal.com.ua