Право на отримання безкоштовної земельної ділянки Конституція України гарантує кожному українцю. Однак, на ділі реалізувати це право вдається далеко не усім. У Рівному міською радою створена черга на отримання безоплатно у власність ділянок для будівництва житлових будинків. Нині у ній налічується понад три тисячі заяв громадян. Втім, з роками вона не лише не рухається, а ще й накопичується. Що може змінити ситуацію та наскільки реальні шанси у людей, що знаходяться у черзі, отримати гарантоване основним законом держави - далі.

Черга на отримання безкоштовної земельної ділянки у Рівному останні роки не рухається. Лише накопичується. Нині понад три тисячі рівнян подали заяви, аби отримати ділянки для будівництва житла. Землю не отримують через відсутність на сьогодні вільних територій у місті.

Таку чергу свого часу створила Рівне нська міська рада, натомість земельним кодексом вона не передбачена. До того ж додає юрист Микола Бляшин це взагалі незаконний інструмент. Він вбачає два можливих механізми отримання землі.

Конституція України гарантує усім громадянам право на отримання безоплатної земельної ділянки, а Рівне рада, рішенням про створення черги, мабуть мала на меті зробити цей процес справедливим. Втім по факту цей механізм не працює. А депутати не поспішають скасовувати таке рішення, побоюючись гніву громадян.

Нині існує ще один механізм, який зможе зрушити з мертвої точки чергу, - переконують землевпорядники. Це проведення інвентаризації у Рівному.

А ще не роздавати інвестиційно привабливі ділянки, а продавати їх з аукціону. Та загалом отримати інформацію про точне місце розташування, конфігурацію, площу та інші індивідуальні характеристики усіх земельних ділянок у місті. Інвентаризація вже декілька разів проводилась, однак ніколи не охоплювала усю територію міста Рівного, - говорять фахівці. Як правило обмежувались установами, підприємствами, організаціями, а до приватного сектору ніколи не доходили. Нині на опис землі є понад 400 тисяч гривень, їх планують виділити за рахунок коштів, отриманих від втрат сільськогосподарського виробництва. Однак чи вистачить їх на подібну справу допоки не розроблена детальна програма спеціалісти говорити не беруться.

Нині в Рівне раді зареєстровані два проекти рішень про інвентаризацію земель міста. Землевпорядники, профільне управління та члени комісії мають опрацювати їх та створити один. Його повинні винести на сесію міської ради, де депутати підтримають чи відправлять на доопрацювання цей документ. Однак, як свідчить практика інших міст України навіть за рік провести повну інвентаризацію не вдавалось нікому.