Напрацювалися. 4 години пленарного засідання сесії Рівнеради і довгостражданний регламент затверджений. Міськрада без секретаря, голови; депутатам заборонили матюкатися та приносити плакати, а також змушують класти картку на стіл, якщо хочуть вийти із сесійної зали. Здавалося, начебто все. Та ні, не забули і про представників засобів масової інформації.

Рівне таки унікальне. Єдине місто, яке працює без регламенту. Депутати Рівне ради чотири рази збиралися, аби затвердити його. Та все ніяк не вдавалося. То часу бракує, то депутати в очі не бачили документ. Тому, наче в школі за партами, розглядають кожну статтю окремо. Вносячи правки. Без дискусій не обходиться. Окремі запитання розглядають більш ніж пів години. То ніяк не визначаться щодо візування проектів рішень, то розглядають основні зобов'язання головуючого сесійного засідання.

Окрім правок у тексті статті - звертають увагу і на формулювання речень, а точніше слів. Вирішують, додати щось чи ні. Та чи от змінюється суть...

Та найбільш дискусійним виявилось питання щодо депутатських карток. Аби уникнути "кнопкодавства" розробники регламенту запропонували стежити за пультами не тільки депутатам, а й працівникам організаційного відділу. А самим обранцям - виймати карту з пульта, коли виходять із зали. Втім, як виявилось не всім це довподоби.

Говорили і про депутатську етику. Заборону вживати лайливі слова та приносити у сесійну залу плакати та гучномовці.

В результаті Рівне рада таки прийняла регламент. Всі 56 статтей документу затверджено. Робоча група підбиває підсумки.

Кажуть, регламент один з кращих у країні. А от чи вплине він на роботу депутатів Рівне ради час покаже. Бо ж поки одні відповідально розбирають правила, за якими працюватимуть. Інші гав ловлять і на пресу заглядаються. Так, депутатові Юрію Мітіну дошкуляли представники засобів масової інформації, а точніше - головний убір одного з операторів. А далі і взагалі взявся критикувати зовнішній вигляд журналістів. Наполягав, аби представники преси одягалися відповідно. А тому запропонував ввести дрес-код.

У журналістів така позиція викликала обурення. Подекуди місцеві обранці у вишиванках та ділових костюмах, трапляються й у джинсах та футболках. Та до них претензій немає. Невже через примху одного депутата, для того, аби потрапити у залу засідань Рівне ради журналістам доведеться одягати діловий костюм.

Втім вже наприкінці пленарного засідання сесії Рівне ради фракція вину однопартійця визнала, публічно засудила і вибачилась.