Хтось віддає перевагу підбирати страви до напоїв, хтось - спиртне до тих чи інших страв. Але в будь-якому випадку вони повинні підкреслювати достоїнства один одного і доповнювати різні відтінки смаку і аромату, представляючи їх у найбільш виграшному світлі.

Першими зазвичай подають закуски. До гострих можна запропонувати охолоджені до 10 °С горілку й настойки, до негострих - охолоджені до 12-14 °С міцні вина (портвейн, мадеру, херес); до легких закусок з риби та морепродуктів - охолоджені до 12-14 °С білі столові вина. До шинки, ковбаси, холодного ростбіфу підійдуть червоні столові вина, до гарячих закусок - міцні вина типу портвейну (але тільки кімнатної температури).



pic

До других гарячих страв із птиці з білим м'ясом і риби подають білі сухі та напівсухі вина, охолоджені до 10-14 °С. До страв з птиці і дичини також пропонують сухе і напівсухе шампанське. До страв з овочів і грибів - охолоджені білі напівсолодкі столові вина в рейнвейних чарках, а до солодких страв - охолоджені до 10-12 °С десертні вина (мускат, кагор) в мадерних чарках.



pic

До морозива і фруктів запропонуйте гостям охолоджене до 5-8 °С шампанське. Шоколад найкраще поєднується з міцними «чоловічими» напоями - такими як коньяки, арманьяки, віскі (наприклад, шотландське). А ось ігристі вина до шоколаду краще не подавати.



pic