9 жовтня відзначають день Івана Богослова. В народі його вважають наставником іконної справи та покровителем живописців. Ще Богослова шанують як Божого мандрівника.

Іоанну моляться перед відправленням у довгу дорогу. Вірять, що він захистить від нечистої сили на шляху. Наші предки вважали, що на дорогах живуть відьми та інші духи. Вірили, що на перехрестях по ночах лісовики грають. Вони чекають на мандрівників, лякають і вбивають їх. Говорили, що людині, яка опинилася у дорозі після заходу сонця, потрібно бути дуже обережним.

Іоанна Богослова називають апостолом любові, бо саме цей апостол усим своїм життям і працями вчив, що людина без любові не може наблизитися до Бога. Він був одним з 3-х учнів, котрих Христос наблизив до себе. Іоанн супроводжував Христа до останньої хвилини земного життя. Після Його смерті турбувався про Божу Матір як люблячий син.

О цій порі завершували абсолютно всі польові роботи. «Хто не посіяв до Богослова – не варт доброго слова», – казали українці. Або ще така прикмета: «На Богослова дощ зі снігом – у січні тричі йтиме дощ; сонячно і тепло – червень буде дощовий і холодний».

У першу половину дня працювати можна, а в другу — то краще не працювати. Бо то як він сердиться, то вже буде холодно, а як ні, то ще буде тепло».

Кажуть, на Івана Богослова не можна їсти часнику й цибулі, бо цілу зиму будуть снитися мертві.

9 жовтня варто уважно слідкувати за знаками природи.

- Вважають, якщо цього дня тепла та сонячна погода - варто чекати дощового листопада.

- Коли на Івана дощ - в січні чекай відлиги.

- Якщо 9 жовтня на деревах залишилося досить багато листя - зима буде суворою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Дерев’яні церкви України – світова спадщина ЮНЕСКО

Топ-10 цікавих традиційних українських напоїв: рецепти приготування