Державна авіаційна служба України заборонила польоти дронів над центральними вулицями, місцями аварії, залізницею, дорогами державного значення, держустановами тощо. Ми вирішили розібратися в чому полягає нововведення щодо дронів та куди звернутись за дозволом для його запуску.

Яка суть обмеження?

На сайті державної авіаційної служби опублікований тимчасовий порядок використання повітряного простору України. Дистанційно пілотовані повітряні судна (вони ж – дрони, безпілотники) вагою до двох кілограмів – це вага разом з устаткуванням – без отримання дозволів можуть виконувати польоти тільки вдень і при цьому виконувати низку умов.

Політ заборонений над:

- дорогами державного значення, центральними вулицями міст, селищ міського типу та сіл, залізними дорогами державного та регіонального значення, але дозволений їх перетин;
- промисловими зонами, електростанціями, залізничними станціями, сховищами пального, нафти, газу, інших небезпечних речовин та рідин тощо, крім випадків виконання польотів за узгодженням з власником об’єкту;
- місцями (районами) аварій та катастроф, установами виконання покарань та слідчими ізоляторами;
- об’єктами, які визначені МОУ, МВС, СБУ, Державною прикордонною службою України, Національною поліцією України, Національною гвардією України, Управлінням державної охорони, іншими військовими формуваннями та правоохоронними структурами, утвореними відповідно до законів України, та відносно яких здійснюється охорона.

Максимальна швидкість польоту – 160 км/год, висота – 50 м, відстань від пілота – не більше 500 м, відстань до сторонніх осіб: не ближче 30 метрів, для осіб до 12 років – не ближче 50 метрів, для груп понад 12 осіб – не ближче 150 метрів. Відтак фактично заборонена зйомка мітингів, футбольних матчів та інших масових заходів. Хіба що – здалеку.

Чому ж ввели обмеження на повітряний простір?

Як пишуть на сайті авіаційної державної служби України, тимчасовий порядок прийняли аби в повітряному середовищі були також правила руху, як і на автошляхах.

"Небо нашої країни досить швидко наповнюють безпілотниками різного типу, а це, як не крути, містить певні ризики: безпека польотів, загроза життю людей, витік «обмеженої» інформації тощо»,- аргументують авіатори.

Не слід забувати і про випадки коли дрони падали на голови людей і немає на разі юридичного визначення, як класифікувати такі випадки. За словами юриста Руслана Власюка подібних справ в Рівне нській області не було але, якщо такий випадок трапився, можна вимагати виплату матеріальної шкоди.

Також цікавить питання щодо регулювання польотів безпілотників понад 2 кг. Запит подається через офіс Украероцентр, до того ж електронна форма подачі поки відсутня. Також у Державіаслужбі розглядають питання запровадження сертифікації, реєстрації права на керування безпілотними системами в залежності від їхнього розміру і призначення.

Яка відповідальність за порушення? Доки тимчасовий порядок чинний, відповідно Кодексу України про адміністративні правопорушення – накладається штраф від 1020 до 8500 грн. А якщо внаслідок вашого польоту виникла небезпека, то можна загриміти за ґрати на термін до 5 років.

«В тимчасовому порядку прописано те, що кожен поліцейський може забрати ваш дрон на експертизу, можливо і затримання власника, але це залежить від його поведінки. У будь-якому випадку повинен скластись протокол, який буде документальним підтвердженням правопорушення. Далі – суд»-, говорить юрист Руслан Власюк.

Думка власників дронів У нашому місті є багато людей, на яких вплине цей порядок, зокрема це: журналісти, відеооператори, люди, які працюють в агросфері та рятувальні служби.

В управлінні ДСНС України в Рівне нській області говорять, що цей порядок негативно вплине на їхню роботу. Доведеться чекати до 10 днів, щоб отримати дозвіл на пошуки зниклої людини, а це може вартувати їй життя. До речі, в період підвищеної небезпеки рятувальники області працюють в посиленому режимі і пильнують лісові масиви саме завдяки дронам.

Власники хочуть тимчасово зупинити дію тимчасових правил та просять Державіаслужбу обговорювати розробку правил разом з ними.