телефони
На ринку бюджетних смартфонів існують кілька лідерів, серед яких найсильніша конкуренція розгортається між китайськими брендами Huawei і Xiaomi.

Продукція цих компаній має як багато спільних рис, так і фундаментальні відмінності. Сяомі просто збирає свої пристрої з чужих комплектуючих, а Хуавей самостійно розробляє не тільки ПО, але і процесори, камери та інші елементи.
Разом з експертами фірмового інтернет-магазину Київстар ми вирішили з'ясувати, бюджетний телефон чийого виробництва є більш функціональним та зручним. Подробиці в нашій статті.
Оболонка
Фахівці Київстар відзначають, що телефон Huawei працює під фірмовою оболонкою EMUI. Остання презентація великих оновлень системи пройшла в серпні 2019 року, коли вийшла оболонка під назвою EMUI 10. З особливостей актуальної версії можна виділити:
  • «журнальний стиль» з великими заголовками і шрифтами;
  • пастельну колірну палітру Моранді;
  • адаптивну маску Huawei для рендерингу значків сторонніх виробників і створення загального стилю;
  • плавну анімацію переходів;
  • відмінну оптимізацію роботи з фірмовим «залізом».
Оболонка від Xiaomi носить назву MIUI. Не варто плутати її з EMUI, хоча їхні інтерфейси дуже схожі. Саме другу операційну систему експерти вважають більш оптимізованою для бюджетних смартфонів. Вона краще працює в умовах нестачі апаратних ресурсів, що позначається на плавності та швидкості всіх додатків.
«Залізо»
Апаратна частина смартфонів двох компаній має набагато більше відмінностей, ніж оболонка. Компанія Xiaomi використовує елементи сторонніх розробників, серед яких:
  • процесори Snapdragon від Qualcomm;
  • камери IMX від Sony та ISOCELL від Samsung;
  • IPS матриці LG і «Самсунг».
Головне завдання «Сяомі» – забезпечити ефективну роботу різних компонентів в одному пристрої. Саме на це витрачаються основні інженерні ресурси компанії, але, скажемо відверто, не завжди кінцевий результат виходить ідеальним.
Компанія Huawei в свою чергу практично не використовує сторонні модулі. Вона встановлює фірмові процесори HiSilicon Kirin і камери власної розробки зі штучним інтелектом. У результаті зв'язка власних компонентів у багатьох сценаріях використання спрацьовує набагато ефективніше, ніж у Xiaomi.
Камери
Проаналізувавши фото та відеоможливості двох брендів в інтернет-магазині Київстар ми прийшли до висновку, що невелику перевагу в бюджетному сегменті має компанія Huawei. Вона зробила ставку на підвищення якості знімків за допомогою додаткових модулів і постобробці ШІ. У найпопулярнішому з бюджетників компанії P Smart Plus встановлено цілих 4 камери: дві основних на 24 + 2 МП і дві фронтальних на 16 + 2 МП.
Фото, зроблене на головний модуль, має високу чіткість та ідеальний ефект боке. А в подвійному селфі-модулі реалізована система розпізнавання обличчя, що підвищує в рази надійність захисту вашого смартфону.
Якщо підсумувати всі перераховані вище особливості, телефони Huawei трохи виграють за рахунок своєї оптимізації. Купуючи навіть бюджетний гаджет цього бренду, ви точно не розчаруєтеся в швидкості та якості його роботи.