Власний будиночок, не закритий від дороги та пішохідної зони високими парканами, — американська мрія. Саме такі котеджі ми бачимо у сучасних голлівудських фільмах. Але в Україні без огорожі приватної ділянки не обійтися. Потрібен паркан.

Та яку огорожу вибрати — з дерева, каменю, а, може, обнести територію вагонкою? Сьогодні ми розглянемо, які загорожі найчастіше ставлять навколо будинків у приватному секторі.

Дерев’яний штахетник

Це гарний спосіб захистити ділянку, але не найнадійніший. Дерев’яний паркан має, швидше, естетичну функцію та доповнює екстер’єр будинку, ніж захищає від зловмисників. Для зведення огорожі використовують брус, вагонку, дошки, але не деревно-шарувату плиту.

“Безумовно, фанера більше підходить для декоративного оздоблення, обшивки приміщень всередині та зовні, для виробництва корпусних меблів, створення фінішних настилів, опалубних робіт”, - уточнили представники постачальника деревних плит “ПлитТоргСервіс”.

Дерев’яну конструкцію огорожі потрібно обробляти спеціальними антисептичними та водовідштовхувальними засобами, щоб продовжити термін її служби.

Цегляний паркан

Це найпоширеніший тип огорожі, що гармонійно виглядає біля будь-якого будинку. Цегла трохи поступається натуральному каменю за міцністю, але за правильної укладки паркан простоїть кілька десятків років.

Та крім захисту будинку, потрібно подбати про захист комунікацій, які до нього тягнуться, зокрема різних кабелів та телефонних дротів.

“В охоронних системах для захисту дротів від механічного пошкодження використовують металорукав”, — розповіли нам експерти магазину “Кабель-Інвест”.

Металевий паркан

Для його зведення використовують профільований лист, або профнастил, розмір якого вибирають з урахуванням бажаної висоти паркану. Такі огорожі популярні, бо дешеві та прості у виконанні. Потрібен лише металевий каркас, на який загвинчуються листи.

Профлист можна комбінувати зі стовпчиками з цегли, щоб огорожа мала гарний вигляд. Але потрібно знати, що профнастил не дуже міцний. Від сильного удару утворюється вм’ятина. Та якщо поруч немає активного руху (прохідна вулиця, проїжджа частина), такий паркан — гарний вибір.

Тимчасове огородження

Допоки буде зведений постійний паркан, потрібно ж якось загородити обійстя, й для цього використовують тимчасову огорожу.

Раніше це була натягнута сітка-рабиця. Зараз можна використовувати мобільний тенсатор з витяжною стрічкою.

“Стійки зі стрічкою широко використовуються для створення стаціонарного або пересувного бар’єра”, - пояснюють представники постачальника будматеріалів “Імпекс-Груп”. Щоб зібрати та розібрати огорожу з тенсатора не потрібний інструмент.

Кожен тип паркану має свої особливості. Щоб підібрати оптимальний за надійністю, зовнішнім виглядом та бюджетом тин, варто звернутися до фахівців, що спеціалізуються на проведенні цього виду будівельних робіт.