Від учора на базі Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості розпочалися заняття вже другої групи з надання домедичної допомоги, повідомила пресслужба Рівненської ОВА.

На початку року спільно з Центром готовності цивільних м. Рівне Благодійного фонду Сергія Притули заклад освіти презентував для населення новий освітній напрям з підвищення кваліфікації для отримання нових/додаткових компетентностей «Надання домедичної допомоги постраждалим в умовах воєнного часу».

І перші семеро слухачів 15 січня отримали посвідчення і сертифікати про право надавати домедичну допомогу.

«Це – пілотний проект, – сказала заступник директора з методичної роботи Оксана Зигалова. – В програмі інтенсивного 40-годинного курсу слухачі опанували базові знання з правил надання домедичної допомоги при невідкладних станах, кровотечах, втраті свідомості. Також при болях у животі, травмах, опіках. Навчилися забезпечувати прохідність дихальних шляхів, проводити серцево-легеневу реанімацію, освоїли основи побутової токсикології та психологічні особливості комунікації з особами, які постраждали від війни».

Навчання включає практичне відпрацювання теоретичних знань на манекенах (навички надання серцево-легеневої реанімації та тампонування ран), учбовому дефібриляторі та турнікетах для зупинки кровотечі. Ці компетентності є ключовими і такими ж важливими, як і професійні, незалежно від сфери діяльності особи.

Більше 85% часу, виділеного на навчання, йде на відпрацювання практичних навичок. Такий інтенсив дозволяє слухачам у стислий термін у повній мірі оволодіти тими ключовими компетентностями, які можуть допомогти врятувати чиєсь життя.

Для зареєстрованих безробітних цей п’ятиденний курс є безоплатним. Також на курси можуть записатися інші категорії громадян і вчитися за власні кошти (вартість курсу 1200 грн), або кошти роботодавців.

Керівниця Центру готовності цивільних м. Рівне Благодійного фонду Сергія Притули Галина Чибуровська розповіла, що в Україні програма навчання населення домедичної допомоги почала працювати з початком повномасштабного вторгнення, а безпосередньо у Рівному – рік.

«Користь від цього курсу неоціненна, адже наше суспільство у своїй широкій масі не вміє надавати першу допомогу, – сказала вона. – За результатами досліджень Європейської ради реанімації, у світі кожних 40 секунд зупиняється чиєсь серце і лише 10% населення вміє робити серцево-легеневу реанімацію. Адже вчасне надання необхідної допомоги рятує життя потерпілому. Тому знання з домедичної допомоги наші співгромадяни мають засвоювати зі школи. Наприклад, у деяких європейських країнах у садочках дітей на іграшках вчать надавати найпростішу домедичну допомогу: перевертати людину у стабільне положення».

Наступна група слухачів підвищення кваліфікації для отримання нових/додаткових компетентностей з курсу «Надання домедичної допомоги постраждалим в умовах воєнного часу» розпочинає заняття з лютого.

Читайте також: Обстеження, вакцинація та консультації медиків: у віддалених селах Рівненщини працюватимуть мобільні бригади лікарів