Майбутнім мамам розкажуть про важливість вакцинації на безплатній лекції, повідомляє пресслужба Рівненської ОВА.

У 2023 році в пологових стаціонарах Рівненської області народилися 9400 дітей, 7445 новонароджених були щеплені вакциною від туберкульозу одразу у пологовому відділенні, а 930 - у закладах ПМСД, що складає 89,1%. Така інформація обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Показники щодо вакцинації вагітних – значно нижчі, констатують в Рівненському обласному перинатальному центрі. Це в той час, коли жінки при надії мають підвищений ризик ускладнень від інфекційних хвороб. Від чого залежить і здоров'я майбутнього новонародженого .

Тому Рівненський обласний перинатальний центр спільно з обласним центром контролю та профілактики хвороб запрошують майбутніх мам на безкоштовну лекцію про важливість вакцинації.

Відбудеться вона 20 березня о 12:00 в актовій залі перинатального центру (заходити з центрального входу).

Слухачі лекції дізнаються, які щеплення потрібно зробити майбутній мамі, щоб убезбечити себе і малюка.

Серед перших –це вакцинація проти грипу. Її рекомендують всім вагітним в будь-якому триместрі або ще на етапі планування вагітності.

Є в переліку вакцинація проти COVID-19 та щеплення проти гепатиту В. Останнє радять отримати до настання вагітності, але, після звернення до сімейного лікаря, можна зробити й упродовж вагітності.

Правець і дифтерія – також серед хвороб, від яких варто захиснинися. Однак робити це варто тим вагітним, які востаннє вакцинувалися від цих недуг понад 10 років тому.

На 27-36 тижнях вагітності рекомендують вакцинуватися від дифтерії, правця, кашлюка дозою АаКДП-М. Адже від материнського імунітету залежать ті немовлята, які за віком не можуть отримувати первинну серію такої вакцинації.

Крім того, коли вагітна планує поїздку за кордон, варто також звернутися до лікаря за інформацією про рекомендовані вакцини.

Детальніше про все це, а також про типи вакцин, які можна використовувати під час вакцинації вагітних, власне, і розкажуть на лекції "Вчасно щепитись – від інфекцій захиститись!" 

Читайте також: Все про щеплення БЦЖ: як захищає і чи можна робити дорослим?