Фото ілюстративне
На Рівненщині розпочався сезон кліщів. А все через теплу погоду. Зустріти їх можна не лише в лісі, а й на власному подвір`ї. Триватиме цей період до травня, влітку їх чисельність значно зменшиться, кажуть фахівці. Чим небезпечна зустріч з кліщами, дивіться далі у сюжеті.

Це ентомологиня Руслана Драп. Вона шукає кліщів. За кілька хвилин знайшла їх у траві більше десятка. Чекають на жертву.

Він блукає по тілу від пів години до 2 годин шукаючи місце де йому зручно буде присмоктатися. Зазвичай це м`які ділянки нашого тіла: під пахвами, ділянка живота, ноги, статеві органи, - каже ентомологиня Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб Руслана Драб.

До поки кліщ знаходиться на одязі, його можна легко струсити з себе. Втім, якщо він уже потрапив під шкіру найкраще виймати його у травмпункті. Якщо звернутися у лікарню можливості немає - потрібно цю процедуру робити обережно в домашніх умовах.

Можна виняти або пінцетом або обгорнутими серветкою пальцями торкнутися повністю до місця присмоктування кліща намагаючись його легенько не поспішаючи викрутити, можна зробити петлю з нитки, можна купити у ветеринарній аптеці кліщосмик і гарно провертаючи його без питань видалити. Треба пам`ятати, якщо ми видаляємо кліща і в рані залишився хоботок, голова - не потрібно рану роздовбувати, розрізати, організм справиться з цим всім сам, - додає Руслана Драб.

Аби не принести додому з прогулянки непроханих гостей, ентомологи радять дотримуватися кількох простих правил.

Зустріти кліщів можна де завгодно. Втім, найбільш готовими до зустрічі з ними варто бути в лісі та в польових місцевостях. Активізуються кліщі коли температура повітря прогрівається до 10 градусів тепла. Ентомологи зауважують, що кров їм потрібна лише на декількох стадіях розвитку.

Весняний сезон кліщів триватиме до травня. Наступний пік їхньої активності припадатиме уже на вересень-жовтень.

Найбільш небезпечними є інфекції, які кліщ може передати при укусі.

За перший квартал цього року 12 жителів області уже захворіли на хворобу Лайма. Торік за аналогічний період захворіли на цю недугу 11 осіб.

Читайте також: У Рівному чоловіка притягнули до адміністративної відповідальності за підпал сухої трави