Ми живемо нині у непростий час - і окрім бід у сім'ї дітям доволі часто доводиться чути про смерті в Україні. Як батькам поводити себе, якщо біда постукала у ваші двері, що варто казати, а що ні та як допомогти дитині - читайте далі.

Діти у силу свого віку не розуміють, чому їхня близька людина більше не приходить, не телефонує і більше немає у її житті. І тому на плечі батьків та родичів лягає велика відповідальність за те, як саме пояснити все малюкові та не завдати більшої шкоди.

Більше не приходить...

"Чому дідусь не приходить в гості?", "А коли тітка приїде?" - питання, котрі рано чи пізно виникнуть у дитини. Хоча смерть неминуча, проте вона завжди приголомшує, скільки б років не було людині. Часто батьки намагаються вберегти дитину від зайвого болю, переживань та стресу. Коли таке трапляється у сім'ї, перед батьками постає питання - як розповісти дитині? Як коректно та мудро повідати малюкові аби не нашкодити, але в той же час щоб малюк зрозумів та не злякався? Варто підібрати потрібні слова, які відповідатимуть віку дитини.



pic

Тільки правда

Діти "зчитують" емоції дорослих відразу - приховати своє засмучення, страх, біль - неможливо. Коли малюкам говорять, що бабуся і дідусь поїхали, або ж вони сплять, то думають, що дитя забуде з часом про них і не питатиме більше. Проте це неправильно. Малюк бачить сльози та сум, пов'язує це із від'їздом рідних - і розуміє, що відбулося щось погане, імовірні порушення сну, нервове збудження та порушення психіки. Дитина може пов'язати від'їзд мами чи тата зі страхом того, що вони ніколи не повернуться. Також в дитини може з'явитися навіть злість на людину, котра не "повертається".

Доступно для дитини

Смерть близької людини - складна та важка ситуація, але треба говорити. Бо діти надзвичайно бояться мовчання - тому варто говорити про все. Бажано почати розмову відразу по події, адже у малюка будуть виникати питання, безліч. На всі запитання необхідно відповідати правдиво, регулюючи зміст висловлювань відповідно до віку дитини та її свiтосприйняття. Можна сказати, що "серце перестало битися". Відмовтеся від слів "пішов", адже для дитини тоді з'являється варіант повернення. Не бійтеся чогось не знати, на щось не мати відповіді - це природно!

Уникайте абстрактних висловлювань

До віку у 5-6 років малюк не розуміє, що таке смерть - у них відсутнє значення слів "завжди" і "ніколи". Маленька дитина думає, що чиясь відсутність тимчасова, й очікує повернення цієї людини. Іноді переповнений злістю малюк використовує цей принцип у ставленні до батьків або іншої важливої для нього людини: «Я хочу, щоб ти помер», – каже він, що означає: «Я хочу, щоб ти на деякий час зник». Отже - конкретика: бабуся була хвора, лежала в ліжку й не мала сил підвестися, не вистачало сил, не могла їсти. Така інформація дозволить дитині прийняти зміни - реальні. Поясність малюку - померлі люди спочивають на цвинтарі, там горить свічка, і близькі згадують людину, моменти, спільне життя.



pic

Безповоротно

Найчастіше після п'ятого року життя діти починають розуміти, що смерть – це стан, з якого немає повернення, сприймають її як втрату остаточну й безповоротну, тому й переживають ще дужче. Також вони починають розуміти тему смерті, та з'являється страх втратити близьких. Ті почуття, що виникають почасти турбують дітей і вони не можуть самостійно керувати ними. Говоріть з дитиною та просіть її виговоритися - будьте поруч авжди, коли є потреба поговорити, відповідайте на всі запитання, будьте терплячими. Адже навіть хвороба близьких може викликати думки про смерть. Приблизно в 9 років діти починають розуміти смерть, як дорослі. У підлітковому віці зазвичай кожний уже має за плечима досвід утрати близької людини або тварини.



pic

Похорон

Чи повинна дитина брати участь у церемонії похорону? Доволі розповсюджене питання, котре турбує батьків. І саме останні найкраще знають свою дитину, і що для неї прийнятне. Необхідно підготувати малюка до церемонії та пояснити, що там відбуватиметься. Попередьте про труну, що буде велика кількість людей, сліз та квітів. Важливо! Біля дитини повинна бути доросла людина, котра емоційно стримано себе поводитиме та підтримуватиме дитину у будь якому випадку.

Вислухати дитину

Розмова на важкі теми завжди непроста, але вони допоможуть сину чи доньці у майбутньому дорослому житті. Доволі часто саме психологічна травма з дитинства може стати наслідком проблем у старшому віці.

Психолог

Ви завжди можете розраховувати на поради спеціаліста - якщо ви не в змозі пояснити дитині ситуацію, підібрати потрібні слова, зверніться до фахівця і нехай спільною працею всі ваші турботи вирішаться.