Якщо ви вирішили зробити перепланування квартири не можна просто так взяти і почати зносити перегородки, прорубувати отвори і т.д. Для того щоб внести будь-які зміни в конструкції житлового приміщення їх потрібно узгоджувати в спеціальних установах.

Щоб узаконити процес і захистити себе від проблем в майбутньому, доведеться зібрати чимало документів та погодити їх.

Види перепланування

Зміни, що вносяться в конструкцію квартири можуть бути двох видів:

Прості - це внесення невеликих змін в дизайн приміщення. Сюди відносяться:

- монтаж нових перегородок які не створюють навантаження на перекриття;

- демонтаж або перенесення міжкімнатних перегородок;

- створення нового дверного отвору в міжкімнатних перегородках;

- закладання дверних прорізів у несучій перегородці (стіні).

Для того, щоб узгодити і здійснити такий вид перепланування буде досить зробити ескіз і нанести плановані зміни на план.

Складні (капітальні)- внесення великих змін в конфігурацію. Сюди можна віднести:

- зміна розташування дверних прорізів;

- додавання нових прорізів в несучий конструкції;

- розширення житлової площі за рахунок видалення комор, кімнат і т.д;

- частковий демонтаж несучої стіни;

- зміна розташування, перенесення або створення додаткових санвузлів або кухні;

- об'єднання туалету з ванною кімнатою;

- об'єднання декількох квартир в одну;

- установка замість побутових газових плит електричних;

- монтаж нових вентиляційних каналів;

- перенесення комунікацій: електропроводка, водопровід, каналізація, опалення, і т.д.

Для того, щоб з’ясувати, які роботи необхідно буде погоджувати в контролюючих органах, слід розуміти, що конкретно для зміни простору у квартирі планується зробити.

Відповідно до законодавства, існує такий вид робіт, як переобладнання – обладнання і переобладнання туалетів, ванних кімнат, вентиляційних каналів та інше. Це роботи, пов'язані з внутрішнім опалювальним, сантехнічним та іншим обладнанням приміщень. Перепланування – це вже перенесення і розбирання перегородок, перенесення і облаштування дверних пройомів, облаштування і переоблаштування тамбурів.

Для переобладнання і перепланування необхідний дозвіл виконавчого комітету місцевої ради. Для його отримання потрібно надати копії правовстановлюючого документу на приміщення, поверхових планів, проект переобладнання або перепланування та згоду власника, співвласників або уповноважених ними осіб.

Оформляти чи ні нове свідоцтво про право власності, в якому були б зафіксовані результати перепланування – особиста справа власника, закон до цього не зобов'язує. Але експерти радять це робити у випадку суттєвих змін у співвідношенні житлових і нежитлових площ.

Для отримання дозволу на перепланування потрібно подати заяву, а саме, декларацію. Це документ встановленого зразка. У ньому особа, яка має намір здійснити перепланування, визначає відомості, на підставі яких дозвільний орган видає дозвіл на перепланування, тим самим гарантуючи дотримання встановлених законодавством України вимог для перепланування та відшкодування іншим особам шкоди, заподіяної виконанням таких робіт.

Декларація подається у двох примірниках у Дозвільний центр за місцем знаходження об'єкта перепланування (районний центр).

Щодо необхідного пакету документів, який обов'язково додається до декларації, то він буде складатися тільки з правовстановлюючих документів на об'єкт перепланування та проекту перепланування.

Позитивом для бажаючих покращити своє житло стало те, що депутати визначили термін розгляду поданої заяви – 10 робочих днів. У цей період приймається рішення: видача дозволу на перепланування або письмове повідомлення про відхилення декларації. При позитивному вирішенні питання Дозвільний центр має повідомити заявника по телефону або листом, вказавши при цьому про необхідність явки до міського дозвільного центру для отримання документа.

Якщо чиновники пропустять 10-денний термін, дозвільний орган не розгляне Декларацію і не прийме рішення, особа, яка має намір здійснити перепланування, автоматично отримує право на виконання таких робіт. Правда, в цьому випадку слід звернутися до представника дозвільного центру свого району з повідомленням (за затвердженою формою) у двох примірниках про порушення строків розгляду декларації (один із зареєстрованих примірників залишається в Центрі, другий – у заявника). Зареєстроване належним чином повідомлення є підставою для прийняття об'єкта перепланування в експлуатацію.

Документи для перепланування

- копія паспорта фізичної особи (для громадян України – копії 2, 3, 4, 5 сторінок та сторінки з відміткою про реєстрацію);

- правовстановлюючі документи на об'єкт нерухомості, перепланування якого передбачається: нотаріальні копії документів, що підтверджують право власності на нерухоме майно; за наявності права спільної власності на об'єкт перепланування, до декларації додаються правовстановлюючі документи всіх співвласників;

- проект перепланування (у двох примірниках);

- оригінал техпаспорту об'єкта перепланування (причому техпаспорт повинен бути виготовлений не раніше року до моменту подання декларації);

- якщо об'єкт перепланування знаходиться в будинку, який є об'єктом культурної спадщини – дозвіл центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини;

Після проведення робіт

Для узаконення перепланування за фактом його закінчення, потрібно ще й заручитися документом, що підтверджує відповідність виконаних робіт проекту. Для отримання такого документа необхідно звернутися до Дозвільного органу із заявою у довільній формі: про закінчення ремонтних робіт і очікування комісії. Зрозуміло, заяву потрібно підкріпити копією зареєстрованої декларації або повідомленням про пропуск строків її розгляду. І в 7-денний термін з моменту звернення Дозвільний орган зобов'язаний забезпечити прийом об'єкта в експлуатацію, здійснивши перевірку відповідності виконаних робіт проекту перепланування з видачею висновку про відповідність проекту.

Завершальним етапом перепланування стане те, що уповноважена посадова особа дозвільного центру у висновку про відповідність виконаних робіт зробить позначку про прийняття об'єкта перепланування в експлуатацію і поставить запис в журналі прийому об'єктів перепланування в експлуатацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Сонячні батареї для будинку: що це та для чого їх встановлювати?

8 найпоширеніших помилок в оформленні інтер'єру