Сьогодні, 24 квітня, Міжнародний день солідарності молоді. Віряни вшановують пам'ять мученика Сави Стратилата. До Нового року залишився 251 день.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

 

24 квітня в церковному календарі — день пам’яті мученика Сави Стратилата. Сава Стратилат (також відомий як Сава Римський або Сава Солунський) — це важлива постать в християнській історії, був мучеником і святим. Основні події його життя пов'язані з початком IV століття. Сава народився у Римській імперії, в місті Помпеї, у сім'ї християн.

 

Він служив у римській армії та досяг високого рангу стратилата (генерал). Під час служби у армії він прийняв християнство та став відомим своєю вірою серед інших військових. У ті часи велися переслідування християн імператором Максиміаном (приблизно в 309 році), Саву арештували за його віру. Він відмовився відрікатися від своєї віри. За це його довго катували.

 

ІМЕНИНИ 24 КВІТНЯ

24 квітня День ангела відзначають власники таких імен: Олексій, Валентин, Єлизавета, Леонтій, Станіслав, Фома, Людмила.

Талісманом людини, народженої 24 квітня, є гранат. Відомий людству вже дуже давно. Ще за часів стародавньої Скифії ним прикрашали обладунки. Гранат радили носити незаміжнім дівчатам, щоб притягнути сімейне щастя.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

  • Дощ або холодно — така ж погода буде наступні кілька тижнів;
  • ясна і тепла погода — на потепління;
  • дощить — урожай зерна буде багатим;
  • в першу половину дня тепло, а пізніше похолодало — буде багато меду;
  • качки плавають у водоймах — до швидкого потепління.

В давнину вірили, що цей день є сприятливим для лікування різних хвороб, особливо тих, які пов'язані із зубним болем. Сумні дівчата приходили до річок чи інших водойм, умивалися водою, щоб "змити" тугу з обличчя.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

  1. Варто утриматися від шумних розваг або інших активностей.
  2. Не можна вживати алкогольні напої.
  3. Заборонено сваритися, лаятися і лихословити.