Фахівці попередили, що відмова від кофеїну може викликати головні болі і втому, але це ще не все.

Кофеїн швидко засвоюється організмом, досягаючи максимального ефекту протягом двох годин, хоча для його виведення з організму йде до 9 годин. Він також водо-і жиророзчинний, тому проникає в усі тканини організму.

Дорослим рекомендується вживати не більше 400 мг кофеїну на день (приблизно чотири чашки). Перевищення цієї дози може призвести до м'язового тремтіння, нудоти, головного болю, прискореного серцебиття, пише Rte. Зокрема дієтологи Орла Уолш і Донча О'каллаган докладно розповіли, як відмова від кави вплине на організм.

Фахівці попередили, що відмова від кофеїну може викликати головний біль і втому. Це пов'язано з тим, що в організмі розвивається толерантність до кофеїну. Кофеїн зв'язується з рецептором у мозку, який використовується аденозином. Зв'язування кофеїну з цими рецепторами змушує організм відстрочити настання втоми. Але з часом клітини мозку виробляють більше аденозинових рецепторів, щоб забезпечити нормальне зв'язування аденозину.

Отже, коли ви припиняєте вживати кофеїн, з'являється надлишок аденозинових рецепторів, з якими потрібно зв'язуватися. Це дозволяє втомі проявлятися як зазвичай, і людина почувається більш втомленою, ніж раніше. Головні болі трапляються через відсутність кофеїну. У голові та шиї кофеїн викликає звуження судин, зменшуючи приплив крові до мозку. Коли ви припиняєте пити кофеїн, приблизно через 24 години кровоносні судини повертаються до нормального стану, викликаючи збільшення припливу крові до мозку і викликаючи головний біль. В середньому вони можуть тривати до 9 днів.

А оскільки кофеїн зв'язується з аденозиновими рецепторами, уникнення кофеїну може тимчасово підвищити сприйняття та чутливість до болю через більшу кількість рецепторів.

Фахівці відзначили, що кофеїн насправді впливає на сон тільки коли його п'ють після обіду або ввечері. Це пов'язано з тим, що кофеїн затримує вивільнення мелатоніну (гормону, що викликає втому) на 40 хвилин. Кофеїн також скорочує загальний час сну і скорочує період глибокого сну. Це може збільшити вашу втому на наступний день, що призведе до циклічного вживання кофеїну, щоб розбудити себе, але в результаті у вас виникнуть проблеми зі сном.

Коли ви відмовитеся від кофеїну, ваш сон покращиться. Деякі дані свідчать про те, що поліпшення помітні вже через 12 годин.

Кофеїн також пов'язаний з підвищеною тривожністю та панічними атаками – і не тільки у людей, схильних до проблем з психічним здоров'ям. Зменшення або уникнення кофеїну може покращити настрій. Частково це може бути пов'язано з тим, що це покращує сон. Нестача сну може посилити тривогу та інші розлади настрою.

Скорочення або уникнення кофеїну також може вилікувати печію та розлад шлунку. Кофеїн викликає секрецію кислоти в шлунку і послаблює стравохідний сфінктер, який контролює рефлюкс вмісту шлунка вгору по стравоходу, викликаючи печію і розлад шлунка.

Крім того, фахівці нагадали, що відмова від кави може поліпшити білизну зубів.