Вісім міністерств замість однієї комісії працюють уже 4 місяці, але роботи їхньої не видно. Комісію з питань гуманітарної допомоги, яка роками працювала при Кабінеті Міністрів розпустили, начебто. щоб спростити процедуру визнання благодійних вантажів гуманітарною допомогою. Усі повноваження передали Мінсоцполітики. Але там вирішили поділитися відповідальністю із дотичними міністерствами. В результатів, із грудня минулого року документи благодійних організацій, які ввезли допомогу для українських малозабезпечених, застрягли у в урядових коридорах, а їхні вантажі — на митниці.

Пенсіонерка Надія Демчук вісім років не відходить від матері, відколи та злягла. На свої дві пенсії, каже, ледь виживають.

А ще щомісяця памперсів купують на 400 гривень. Допомагають таким малоймущим та соціальним закладам благодійні організації. Із-за кордону привозять харчі, медичні препарати та засоби й обладнання. Та з кінця минулого року, відколи комісію з питань гуманітарної допомоги, що працювала при Кабміні розформували, усе це добро замкнене й опломбоване митницею та благодійною організацією.

У цьому складі з грудня зберігається 10 гуманітарних вантажів корпорації "Братерство без кордонів — Україна", вагою 60,5 тонн. Це продукти харчування, меблі, медичні ліжка, вікна. Щоб доправити допомогу українським злиденним, закордонні партнери витратили 35 тисяч євро. Харчі тим часом почали псуватися, бідкається директор корпорації, а вантаж ніяк не можуть визнати благодійним. Функції розформованої гуманітарної комісії при Кабміні передали Мінсоцполітики, щоб спростити процедуру. Вийшло навпаки: гуманітарним вантаж тепер мають визнати у восьми Міністрерствах.

Заручниками стали ще 14 благодійних організацій, що працюють на Рівне нщині . На митниці застрягло їхніх 35 вантажів. До ліквідації уповноваженої комісії, такого не було, кажуть у Департаменті соцзахисту населення.

Чекають на визнання гуманітарних вантажів гуманітарними, і митники. Якщо цього не трапиться, за тиждень їм доведеться вантажі зі складів отримувачів гуманітарної допомоги, переміщати на склади митниці. Зберігатиметься допомога там ще протягом трьох місяців, не безкоштовно.

Корпорація "Братерство без кордонів - Україна", каже її директор, відколи вантажі "застрягли" на митниці, уже чотири рази відмовилися від допомоги з-за кордону.

Чекають змін на краще і рівненські малоймущі. Але нового обіцяного порядку, на нинішньому засіданні у Мінсоцполітики так і не виписали.