Діцентру називають "сердечко Жаннетти" французькою, "квітка серця" німецькою, "закривавлене серце" англійською. І все за оригінальну форму квітів: вони нагадують маленьке розколоте навпіл сердечко.

Назва Діцентра (Dicentra) походить від грецьких слів “dis kentron” (подвійна шпора), таку особливість будови мають пелюстки віночка. У природі рослина зустрічається на території Східної Азії та Північної Америки, в лісових і гірських районах з вологим кліматом. Діцентра досить невибаглива. Може рости без особливого догляду в будь-якому місці, не залежно від ступеня освітленості. Тільки в тіні вона зацвіте пізніше звичайного часу цвітіння, а квіти будуть не дуже яскравими. Діцентра віддає перевагу родючим, легким, слабо-кислим ґрунтам. Важливо підтримувати помірну вологість ґрунту, але при цьому не переборщити з поливаннями, так як коріння рослини дуже чутливі до надмірного зволоження і можуть згнити.

pic

Посадка

Восени ґрунт на обраному місці потрібно перекопати на штик лопати. Удобрити повним мінеральним добривом: 20 грамів на один квадратний метр. Перегній під перекопування вносять з розрахунку 4–5 кілограмів на один квадратний метр. Ямка під посадку повинна бути не менше 50 сантиметрів в діаметрі, це пов’язано з тим, що коріння діцентри добре розвинене. Глибина лунки – 50 сантиметрів. За необхідності роблять дренаж, для цього потрібно укласти на дно ямки гальку середньої величини, биту цеглу або щебінь. У разі якщо ґрунт важкий, необхідно приготувати ґрунтову суміш з листової, садової землі і крупного річкового піску (2:2:1). Від ступеня тяжкості, склад ґрунту може варіювати. Лунку добре проливають водою, після чого залишають її на два-три тижні. Перед весняним садінням підготовлені лунки витримують в такому стані всю зиму.

pic

Догляд

Для додання сил навесні рослину підживлюють суперфосфатом. У разі морозу на ніч вкривають легким нетканим матеріалом. В період вегетативного періоду квітку рекомендується підгодувати два-три рази мінеральними добривами. Шар перегною під кущем на час спеки захистить ґрунт від пересихання, а рослина отримає додаткові поживні речовини. Якщо видаляти відцвілі суцвіття, то цвітіння рослини триватиме. Азотні підживлення після закінчення цвітіння вплинуть на якість формування нових бруньок. При настанні осені пожовклу надземну частину зрізують, залишають тільки пеньки висотою від 3 до 5 сантиметрів, які мульчують перегноєм або торфом. Спеціального укриття на зимовий час морозостійка діцентра не вимагає.

pic

Розмноження

Розмноження діцентри можливе живцюванням, поділом куща, а дуже рідко насінням. Для живцювання беруть молоді пагони і відрізки коренів довжиною 10 – 15 сантиметрів, висаджують їх у легку, зволожену, поживну, ґрунтову суміш на 10 сантиметрів вглиб. Для збереження вологи поверхню ґрунту прикривають плівкою. У разі холодної весни або осені живці висаджують у теплицю. Через 3 – 4 тижні живці укоріняться. В наступному році навесні вкорінені живці можна пересадити на постійне місце. Зручно для цього використовувати торф’яні горщики.

Поділ куща. Діцентра без пересадки може рости до 5–7 років. Через цей час корені стають великими, частково відмирають, цвітіння припиняється. Розмноження діцентри шляхом ділення куща доцільно здійснювати у 3 – 4 річному віці рослини. Поділ має бути виконано до, або після активної вегетації рослини, це відбувається влітку. Провести операцію можна восени або навесні. Для цього коріння акуратно відкопують і ділять їх гострим ножем на частини довжиною 10 – 15 сантиметрів. На кожній такій частині повинно залишатися 3–4 міцних здорових відростки. Ці розділені частини висаджують на постійне місце. В лунку можна посадити таких дві-три частинки, це допоможе отримати пишний кущик.

Розмноження насінням діцентри дуже складне і трудомістке. Насіння для цього висаджують у вересні, температуру підтримують на рівні 18 – 20 °C. Сходи повинні з’явитися через 20 – 30 днів. Сіянці пікірують, на зиму вкривають. Квіти, якщо все буде зроблено правильно, з’являться лише на третій рік.

pic

Цікаво знати: У Німеччині існувало повір'я: якщо дівчина зірве діцентру й покладе за пазуху, то неодмінно зустріне нареченого. А якщо хлопець у руках з діцентрой зустріне дівчину, яка йому подобається, та обов'язково стане його дружиною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Конвалія - ніжна чарівність травневого саду

Іриси - вишукана окраса квітника