Католики і протестанти відзначають одне з головних релігійних свят - Різдво Христове. У цей день прийнято згадувати біблійну історію про появу у Йосипа та Марії, немовляти, який прийшов у цей світ для спокутування гріхів людства - Ісуса Христа.

До святкування Різдва за Григоріанським календарем приєднуються також лютерани, баптисти, методисти, п'ятидесятники та 11 з 15 помісних православних Церков світу, що користуються Новоюліанським календарем, який поки (до 2800 року) збігається з григоріанським, за винятком Російської, Сербської, Єрусалимської і Грузинської православних церков, які відзначать свято 7 січня за Юліанським календарем.

Святкування Різдва за католицькою традицією триває вісім днів, з 25 грудня по 1 січня, які утворюють Октаву Різдва. Другий день свята, 26 грудня, присвячується пам'яті святого первомученика Стефана, третій день, 27 грудня - пам'яті святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова (цього дня здійснюється обряд освячення вина); четвертий день, 28 грудня - пам'яті святих Невинних Немовлят Вифлеємських (священники цього дня дають особливе благословення дітям). У неділю, що випадає на один з днів з 26 по 31 грудня, або 30 грудня (якщо в даному році на ці дні не випадає неділя), відзначається свято Святої Родини: Дитятко Ісуса, Діви Марії і Йосипа Обручника. 1 січня відзначається Торжество Пресвятої Богородиці.