Айстру можна сміливо назвати «королевою осені», коли практично всі квіти перестають цвісти, вона тільки починає своє цвітіння. Але не всі знають, що посадку насіння на розсаду і розмноження даної рослини слід починати ранньою весною. А в середині травня потрібно висадити молоді рослини у відкритий грунт.

Підходяще місце для посадки

Якщо спочатку вибрати відповідне місце для айстр, то подальший догляд за ними буде зведений до мінімального прополювання, розпушування грунту і збору бур'янів. Найкраще квітка айстри буде себе почувати в півтіні або на добре освітлених майданчиках, які можна притінити в полуденну спеку. Пряме сонце досить негативно впливає на цю рослину, а особливо на її зовнішній вигляд, листя дуже часто отримує опіки, а квітка втрачає яскравість фарб. Також при виборі місця постарайтеся захистити рослину від можливих протягів, адже холодні потоки повітря можуть стати згубними для айстр, переохолодження загрожує всілякими хворобами для цієї рослини. Дуже добре, якщо вибране місце буде знаходитися на незначному підвищенні, тоді навіть близько розташовані грунтові води не зможуть зашкодити рослині.

pic

Оптимальний полив

Найгірше айстра переносить надлишок вологи в грунті, будь-яке заболочування грунту призведе до загибелі рослини. Тому, поливати айстру потрібно помірно, не заливаючи її. Найкраще це робити після заходу сонця або до його появи. Якщо літо видалося досить дощовим, то додатковий полив і зовсім не потрібен цій рослині.

pic

Вирощування розсади 

Березень і початок квітня - прекрасний час для посіву насіння на розсаду, для цього слід придбати готову грунтову суміш або підготувати її самостійно, змішавши листову і дернову землю, додавши в них просіяний пісок і невелику кількість торфу. Ємність з землею обов'язково потрібно полити слабким розчином марганцівки, тільки після цієї процедури потрібно приступати до підготовчих робіт з насінням. Розчин фунгіциду допоможе поліпшити схожість насіння, для цього в підготовлену ємність наливається невелика кількість води і розчинятися в ній порошок фунгіциду, після чого в цю рідину поміщаються насіння. Далі вимочені насінинки рівномірно розподіляються по поверхні землі в контейнері і прикидаються тонким шаром піску.

pic

Найкраще заздалегідь просіяти грунт для посіву розсади, чим більш насичена буде земля киснем, тим краще проросте насіння. Через тиждень можна побачити вже перші паростки рослин. Після проростання насіння молоді айстри потрібно пікірувати, для цього розсаду у якої є в наявності по 2-3 листочки, пересаджують в окремі контейнери, які наповнені такою ж грунтовою сумішшю, як описувалося вище, тільки з невеликою додаванням мінеральних добрив. Краще використовувати добрива з високим вмістом азоту, тоді розсада виросте набагато швидше. Після пікіровки розсаду слід рясно полити і поставити на сонячне місце, де температура триматиметься в межах +20-22 градуси. Уже в середині травня молоді рослини можна сміливо висаджувати у відкритий грунт.

pic

Посів насіння у відкритий грунт

Якщо сіяти насіння у відкритий грунт, то звичайно їх схожість буде набагато гіршою, ніж в домашніх умовах. При бажанні можна спробувати виростити айстру з насіння без підготовки, посіявши насіння в кінці квітня - початку травня у відкритий грунт. При цьому дуже важливо, щоб земля була пухка, родюча і дренована, тоді в кінці літа можна буде побачити результат своїх старань. Найчастіше прямо в грунт сіють насіння багаторічних видів айстри.

pic

Підгодівля

Найкраще айстра зростає в живильному, добре дренованому і багатому киснем ґрунті, тому ще з осені можна підготувати вибране місце для посадки розсади. Для цього потрібно перекопати ділянку землі, вибрану для посадки, заздалегідь додавши туди перегною. Така земля буде ідеальною для висадки в неї розсади айстри та подальшого розвитку рослин. Через кілька місяців після посадки молодих рослин грунт бажано удобрити добривами, що містять фосфор. Далі мінеральні підгодівлі чергуються з органічними, кожні 3-4 тижні.