Гладіолуси вважаються прикрасою саду протягом усього сезону. Вони не схожі на інші квіти, їх унікальність та оригінальність не може залишити байдужим жодного квітникаря. І хоча гладіолус - досить примхливий квітка, знаючи кілька правил догляду за ним, можна сміливо вирощувати цю рослину у себе на клумбі.

Місце для посадки

Гладіолуси можна сміливо вважати одними з найбільш солнцелюбних рослин, якщо цю квітку посадити в тіні або півтіні, то, швидше за все, вона або зовсім не зацвіте, або її цвітіння буде мізерним. Тому при виборі місця для посадки в першу чергу слід звернути увагу на освітленість ділянки.У півтіні можна посадити ранні сорти гладіолусів, але при цьому не чекайте швидкого цвітіння. При посадці гладіолусів слід також враховувати наявність протягів, ці квіти досить погано реагують на наявність сильного вітру. Якщо квіти досягли значних розмірів - потурбуйтеся про додаткової опори, інакше при сильному вітрі стебло може зламатися. Добре, якщо вибране місце буде знаходитися на височині або під нахилом, оскільки рослина не переносить застою води, як і всі цибулинні. Пояснюється це тим, що зайва волога часто стає причиною кореневої гнилі.



pic

Оптимальний полив

Поливати цю рослину слід рідко, але рясно, причому полив повинен бути не «дощовим», а «під корінь». Воду потрібно лити не на саму рослину, а в межрядние борозни. Після поливу землю слід прорихлити, щоб на ній не утворювалася кірка. Засохлий шар перешкоджає циркуляції повітря в ґрунті, через що рослина гірше розвивається і більш схильна до різних захворювань. Якщо літо видалося дуже спекотним і посушливим, то полив слід зробити частішим, досить зрошувати квітку водою через день, найкраще це робити під вечір, коли сонце не таке активне. Значно полегшити догляд за гладіолусами і майже виключити прополку і розпушування після кожного поливу допоможе мульчування посадок.



pic

Вибір грунту

Для гладіолусів важливий не стільки склад грунту, скільки його структура, ця квітка віддає перевагу добре дренированній, структурній землі з хорошою циркуляцією повітря. Найпростіше забезпечити потрібну структуру землі можна завдяки внесенню торфу або керамзитної крихти. Якщо говорити про оптимальний склад грунту для посадки, то краще вибирати грунт із слабокислою реакцією. Визначити кислотність грунту допоможуть рослини, які там ростуть, якщо на ділянці звичайно виростають польовий хвощ і подорожник, то, швидше за все земля там кисла, а от ромашка, пирій і біла конюшина віддають перевагу ґрунтам із слабокислою реакцією. При пересадці гладіолусів слід вибирати ділянку саду з іншим складом грунту. Якщо, наприклад, спочатку квіти росли в піщаному грунті, то через пару років їх можна пересадити в легкий глинозем.



pic

Підживлення

Підгодовувати цю квітку в кілька етапів, залежно від того, в який момент які у неї потреби, так, спочатку вносяться азотовмісні добрива, оскільки вони стимулюють зростання. Надмірна кількість азоту також некорисна для квітки, тому рослина виростає великою з величезною кількістю листя, але при цьому - не цвіте. У період бутонізації та цвітіння гладіолус потребує калійних добрив, які сприяють обміну речовин і утворення вуглеводів в рослині, підвищують холодостійкість і опір захворюванням. Фосфорні добрива слід вносити в період підготовки до формування бутонів. Він є елементом, необхідним для росту рослин, оскільки прискорює дозрівання рослин і сприяє гарному цвітіння і плодоношення.

pic

Варіанти розмноження

Гладіолус - цибулинна рослина, тому найпростішиий і швидкий спосіб його розмножити - це скористатися цибулинами-дітками. Вегетативний метод дозволяє отримати цвітіння відразу після посадки, завдяки чому дуже часто використовується садівниками. Набагато рідше використовується насіннєвий метод, цей процес використовують для виведення нових сортів.