Для багатьох космея - квітка дитинства, саме її дуже любили вирощувати в дитячих садках і в сільських квітниках. Космея не залишить байдужим жодного квітникаря - ні своїми пишними зеленими кущами, ні яскравими строкатими квітами. Ця рослина вражає своєю невибагливістю, воно буде цвісти навіть при недоліку освітлення, в бідному грунті, в засуху і навіть зможе перенести заморозки.

Незважаючи на таку невибагливість, у космеї є свої потреби і бажані умови для ряснішого цвітіння, тому необхідно знати правила догляду за нею. Крім того, завдяки тривалому і рясному цвітінню бджоли будуть регулярно навідуватися у ваш сад, щоб опилить квітки космеї та інші ваші посадки.

Відповідне місце

Ця квітка може рости і розвиватися як в тіні, так і в півтіні, але при цьому її цвітіння буде мізерним, основний розвиток отримають листочки, які створюють враження пухнастого килима. А ось якщо посадити космею на сонці, то квітів буде набагато більше і їх забарвлення буде значно яскравіше.



pic

Посів насіння у відкритий грунт і на розсаду

Розмноження космеї відбувається насінням, яке можна на перший раз придбати в квітковому магазині, ну а пізніше самостійно збирати у своєму саду. Посів насіння космеї - процедура нескладна, для цього в кінці травня - початку червня, коли стає достатньо тепло, грунт для посадки перекопують, розпушують, і розсипають насіння, трохи поглиблюючи його у пухку землю. Далі насіння слід полити, а через тиждень вже можна буде побачити перші сходи. Схожість насіння космеї буде набагато вищою, якщо підготувати його до посадки заздалегідь. Для цього за кілька днів до посадки слід висипати насіння в будь-яку неглибоку ємність і залити його теплою водою, всю цю конструкцію потрібно накрити плівкою і поставити в тепле місце. Вже через кілька годин можна побачити, як насіння почнуть розбухати, а через дві доби вони будуть повністю готові до посадки.

На розсаду насіння потрібно сіяти в домашніх умовах в березні-квітні, для цього в контейнер з підготовленою грунтовою сумішшю, яка складається з торфу, піску й дернової землі, слід розсипати насіння, притрусивши його зверху трохи землею. Поливати розсаду найзручніше з пульверизатора. Пересаджувати розсаду у відкритий грунт слід тоді, коли саджанці досягнуть 9-10 сантиметрів.



pic

Оптимальний полив

Космея вважається посухостійкою рослина, тому до тимчасового дефіциту води вона ставиться спокійно. Звичайно, експериментувати з рослиною не варто, тому бажано поливати квітку регулярно, робити це потрібно помірно, рано вранці або пізно ввечері, коли сонце сідає. Для поливу краще всього використовувати дощову воду, також бажано, щоб вона була тепла. Космея дуже погано реагує на надлишок вологи в грунті, тому постарайтеся не заливати цю рослину.



pic

Добрива 

Підживлення не є гострою необхідністю для космеї, але регулярне внесення добрив у грунт помітно покращує зовнішній вигляд квітки. Комплексні добрива потрібно вносити раз на два тижні, після цього рослину бажано відразу полити.



pic

Збір насіння для посадки

У перебігу всього цвітіння потрібно стежити за квітками цієї рослини, як тільки вони починають відцвітати, їх головки бажано зрізати. Зовсім інша справа, якщо ви збираєтеся зібрати насіння космеї для того, щоб посадити їх в саду наступної весни. У такому випадку потрібно вибрати найбільші та найгарніші квітки, не зрізати їх навіть після того, як вони відцвіли. Адже космеї потрібно кілька тижнів для дозрівання насіння, яке можна буде використовувати в наступній посадці.