Однією з найпоширеніших проблем сучасного світу є ігрова залежність. Вона змушує людину повністю зануритися у світ фантазій і азарту. Позбутися від ігрової залежності може кожен, так як найважливіше - бажання.

Ознайомлення з комп'ютером, зазви­чай, починається в школі, але часто бать­ки намагаються навчити своїх дітей кори­стуватися цим модним технічним при­строєм якомога раніше, щоб вони не відста­вали від ровесників. За даними амери­канських учених, 31% дітей від 3-х років уміють спілкуватися з комп'ютером, спос­терігається тенденція до зниження віку. Результати анкетування у пострадянсько­му просторі показали, що 80% учнів 5—7 класів загальноосвітніх шкіл захоплюють­ся комп'ютерними іграми, причому багато хто з 10—12-річних підлітків має вже ігро­вий досвід 4—6 років. Психодіагностичне обстеження останніх років, здійснене вітчизняними науковцями, виявило, що близько 30% дітей і підлітків, які захоплю­ються комп'ютерними іграми, зловжива­ють перебуванням у віртуальній реаль­ності, і 10% із них знаходяться в стадії пси­хологічної залежності від комп'ютера.

Головні ознаки початку залежності:

• небажання брати активну участь у справах сім'ї; • тривалий конфлікт з батьком чи матір'ю, старшими дітьми; • невміння впоратися з лінню і апатією; • відсутність занять, що приносять задоволення крім комп'ютера, таких як футбол, малювання, читання, ігри з однолітками; • сварки з друзями, відчуження від компанії ровесників; • погано облаштований побут як в будинку, так і у дворі, відсутність місця для ігор, прогулянок; • багато вільного часу, можливість витрачати його на захоплення комп'ютером. Краще з самого початку продумати план дій, позбутися від провокуючих ситуацій і подбати про здоровий дозвіллі дитини. Ви не можете просто висмикнути шнур з розетки і заборонити торкатися до комп'ютера. Доведеться дати щось взамін, зрештою, підліток не винен в тому, що йому нема чим зайнятися на дозвіллі.

Якомога швидше знайдіть секцію, гурток, де синові або дочці буде цікаво, залучіть його в коло своїх інтересів. До речі, якщо ви не маєте хобі, не захоплюєтеся ні спортом, ні мистецтвом, не здійснюєте походів, прогулянок та екскурсій, не дивуйтеся, що ваші діти копіюють убогий спосіб життя і заповнюють час «стрілялками» і «стратегіями». Можливо, спочатку підліток буде активно протестувати, доводячи, що йому нічого не цікаво. Не вірте, по-справжньому хороші хобі, пригоди в поході, позитивні емоції та нові враження швидко захоплюють. Прикладіть трохи зусиль, і ви зможете витягнути своє чадо вчасно і з мінімальними збитками.

Лікування ігрової залежності починається не з відключення екрану комп'ютера, а з моменту усвідомлення, що життя незмірно більш важлива і цікава, ніж будь-яка комп'ютерна гра, а час, витрачений на це пристрасть, повернути неможливо. Цей перший самостійний крок хворого в сторону від залежності набагато полегшить членам сім'ї або близьким друзям надання допомоги, а також покаже, в якому напрямку рухатися далі.